Ažurirano stanje
174

Objavljena nova korona-karta EU, hrvatska obala i dalje u narandžastoj zoni

V. K.
Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) objavio je novu kartu Evrope koja prikazuje aktuelnu situaciju s pandemijom koronavirusa u zemljama Evropske unije.

Kao i na prethodnoj karti koja je objavljena 29. jula, i na ažuriranoj mapi hrvatska obala ostala je u narandžastoj zoni što podrazumijeva da je incidenca potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto

Također, kontinentalni dio Hrvatske ostao je i dalje u "zelenoj zoni" što znači da je situacija s pandemijom u ovom dijelu susjedne zemlje i dalje stabilna.

Prema ažuriranoj mapi, Portugal, Španija, dijelovi Francuske i Italije te Grčka u ovom trenutku imaju znatno veću incidencu, a u odnosu na prethodnu kartu objavljenu 29, jula, dijelovi Francuske su iz narandžastog prešle u crvenu ili tamno crvenu boju što znači da je situacija u ovim dijelovima Evrope znatno teža.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na koronavirus od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidenca manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.