Beograd
0

Objavljena kontroverzna Titova biografija

FENA
Knjiga srbijanskog publicista Pere Simića "Tito, tajna stoljeća", biografija predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita napisana na temelju dokumenata čuvanih u Staljinovu arhivu u Moskvi, predstavljena je u srijedu u Beogradu.

Autor već više od dvadeset godina istražuje nepoznate detalje iz Titova života, a za odluku da napiše prvu biografiju doživotnog vođe bivše Jugoslavije presudno je bilo to što je sredinom 2008. godine dobio na raspolaganje stotine novih najpovjerljivijih dokumenata o Brozu, koji su desetljećima čuvani u nekadašnjem Staljinovom arhivu u Moskvi.

Govoreći o knjizi, historičar i publicist Predrag Simić kazao je kako je zanimanje što i danas vlada za Titom utemeljeno na tajnovitosti njegove biografije, koja je, kako je rekao, za historičare još uvijek nerazjašnjena.

"Knjiga 'Tito, tajna stoljeća' bit će vrlo zanimljiva zbog odnosa prema osobi koja kod nekih izaziva nostalgiju, a kod drugih otpor", kazao je Simić, ocijenivši kako će knjiga više odgovarati revoltiranoj strani jer je u njoj Tito predstavljen kao beskompromisni političar, koji se nije libio uklanjati svoje neprijatelje.

Simić je ocijenio kako više nema prostora za nostalgične emocije usmjerene na Titovo vrijeme i da to ne bi smjela biti alternativa Srbiji u aktuelnoj situaciji, te izrazio očekivanje da će knjiga pridonijeti da Srbija tu prošlost ostavi za sobom.

"Prošli smo tešku bolest, prisustvovali raspadu jednog režima, ušli u bolan ciklus iz kojega još nismo uspjeli izaći, pronaći svoj identitet i svoje mjesto u svijetu", naglasio je Simić.