Regija
0

Objavljena konačna presuda u slučaju ubistva Ive Pukanića

SRNA
Vrhovni sud Hrvatske
Vrhovni sud Hrvatske
Vrhovni sud Hrvatske je konačnom pravosnažnom presudom odbio žalbe trojice optuženih za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, a djelimično je prihvatio žalbu Slobodana Đurovića.

Kao neosnovane odbijene su žalbe Roberta Matanića, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića i potvrđena je presuda drugostepenog suda, javili su hrvatski mediji.

Presudom je djelimično uvažena žalba Đurovića i zatvorska kazna mu je smanjena za dvije godine. Tako je umjesto na 25, koliko je iznosila ranija presuda, osuđen na jedinstvenu kaznu od 23 godine zatvora.

Kazna na podstrekavanje teškog krivičnog djela ubistva iz koristoljublja ostala je ista - 22 godine zatvora, sud mu je skratio sa pet na tri godine kaznu za podsticanje na udruživanje za izvršenje krivičnog djela.

Milovanoviću je potvrđena kazna na maksimalnih 40 godina zatvora, kao direktnom počiniocu koji je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića. Mataniću je potvrđena kazna na 35, a Guduriću na 33 godine zatvora.

Vrhovni sud je kao sud trećeg stepena odlučivao o žalbama koje su Matanić, Milovanović, Gudurić i Đurović uložili na prošlogodišnju presudu Vrhovnog suda.

Od jula prošle godine pravosnažne su presude Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju koji su oduđeni na 16-godišnje kazne.

Vrhovni sud je tada za ukupno 15 godina povećao prvostepene kazne Đuroviću, Guduriću i Robertu Mataniću.

Đuroviću je kazna povećana za čak 10 godina - s 15 na 25 godina. Njega terete da je bio veza između ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio milion i po evra i zbog toga mu se sudi u Beogradu.

Novinar i suvlasnik nedeljnika Nacional Ivo Pukanić i njegov saradnik Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba.