{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljen sadržaj dnevnika Ratka Mladića

S
4.6.2009. u 09:30
0
30
Objavljen sadržaj dnevnika Ratka Mladića
0
Beogradski Blic u današnjem izdanju ekskluzivno prenosi dijelove privatnog dnevnika najtraženijeg haškog bjegunca, Ratka Mladića. Mladić u dnevniku detaljno opisuje sastanke sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i mnogim drugima, pukovnicima i nižim oficirima tadašnje vojske i vlade Srbije.
Dnevnik je zaplijenjen tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke Mladić, 4. decembra prošle godine po nalogu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a sastoji se iz više bilježnica, piše Blic. Ovaj dnevnik jasno dokazuje direktnu povezanost najviših srpskih vladinih zvaničnika s ratnim zločinima u BiH.

U bilješkama se nalaze zapisi i sa sastanaka Mladića, Stanišića i drugih visokih političkih i vojnih lidera sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanim između 27. januara i 5. septembra 1995. godine.

Pod stavkom sastanak sa pukovnikom Milanom Rundićem, Mladić navodi:

- U Bileći se može osposobiti f-ka za proizvodnju municije; Ima mogućnosti da se kuju košuljice za mine od 60 milimetara; ‘Zastava’ radi na nabavci delova; Aluminijski kombinat traži da mu isporučimo glinicu, a oni će nama platiti opravku mašine…

Mladić bilježi i svoje sastanke sa još nekim ljudima, govori o novcu koji je potreban za 'kupovinu senatora u SAD', spominje i Billa Clintona, ali i Tuđmanov put u Ameriku. Takođe navodi podatke o finansiranju Vojske u 1994. godini.

- U sredu ili u četvrtak dolazi IL-76 sadržaja: za VJ 200 kom. rak.) 9M39 - igla; na svake 4 rak. jedan lanser = 50 k.; 40 rak. i 10 lansera za nas; 40 rak. + 10 lans. (lansera) x 20.000 dolara po komadu. Bio sam u Alma Alti, našao sam 48 MB 240 mm - Tulipan, nova su na tenku T-64, elektronsko upravljanje tri čoveka, potvrdio sam četiri komada, od čega su dva za nas, težak je 37 tona, košta 1.250.000 dolara.

- Našao u Kazahstanu RPO A - šmel B-3, ukupno 3.000 komada za milion dolara ili 333 dolara po komadu, a ako hoćemo kupiti 200 kom, onda to košta 750.000 dolara. *Naručio AG-S-17 (bacač bombi automatski) "Snaj. puška 12,7 mm dometa do 3.000 m, ne zna koliko će doći;" Naručio snaj. pušku SVD dometa do 1.000 m, kalibra 7,62 ili 5,54 (ne zna tačno)…”

- Oni koji rade u Moskvi, Škorić i društvo, oni su lenčuge, neće da rade ništa. Ja sam im nudio da stave u diplomatsku poštu i rizikovao sam delove za ‘mig’. Ovi ljudi koje su postavili nisu naši.


(Sa sastanka sa Lazarom Kovačevićem, tadašnjim ministrom finansija Srbije)

Haški tribunal je tražio od Sudskog vijeća Srbije da spisku dokaza protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije, Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića doda i ovaj dnevnik Ratka Mladića, dodaje Blic.

Tužilaštvo navodi da bilješke sa sastanka, koji je održan 30. juna, povezuju Stanišića sa paravojnim jedinicama iz Erduta i Đeletovaca, odnosno s 'arkanovcima' i sa 'škorpionima', koje su direktno uključene u zločine koji se navode u ovom predmetu.

Tužilaštvo u Tribunalu je u svom zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da 'bilješke sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića, i da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učesnika u poduhvatu'.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: