Hrvatska
0

Obilježena godišnjica tragedije na Kornatima

FENA
Na otoku Kornatu iznad Šipnata, uvale gdje se prije četiri godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj kada je u požaru život izgubilo 12 vatrogasaca, mnogobrojni okupljeni u utorak su odali počast poginulim.

Za poginule vatrogasce podno mjesta na kojem se dogodila tragedija u memorijalnoj kapelici sv. Florijana služena je misa zadušnica, javila je Hina.

U izjavi novinarima hrvatski ministar obrane Davor Božinović rekao je kako vjeruje da će sudski postupak koji se - zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca na Kornatu - vodi na zadarskome Županijskom sudu protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice rasvijetliti uzroke njihove pogibije.

MORH ne provodi istragu o slučaju kornatske tragedije, a u sudskom postupku MORH i Oružane snage u potpunosti sarađuju, izjavio je Božinović odgovarajući na pitanje da komentira četverogodišnja nagađanja o ulozi vojske u istrazi o uzrocima vatrogasne tragedije. "Nema pitanja na koje MORH do sada nije odgovorio, niti onih na koje se neće odgovoriti ako to od ministarstva bude zatraženo", istaknuo je Božinović.

Na pitanje da komentira teoriju po kojoj su vatrogasci na Kornatu stradali od zaostale bombe NATO-saveza, koju je javnosti u izjavi za medije nedavno ponudio i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić, ministar obrane ustvrdio je kako nema "indicija koje bi opravdale takve tvrdnje".

Obitelji vatrogasaca poginulih 30. augusta 2007. još traže odgovore na pitanje što je bio uzrok njihovoj pogibelji. Ni danas, polažući vijence na križeve podignute od kornatskog kamena u spomen na svoje sinove, očeve i muževe, ne vjeruju u teoriju eruptivnog požara koju je stručna skupina tokom istrage o kornatskoj tragediji ponudila kao uzrok pogibije vatrogasaca.