Regija
2

Obilježavanje Uskrsa i Vaskrsa na Balkanu: Upućene poruke nade i vjere u budućnost

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Vaskršnja liturgija u Zagrebu (Foto: Anadolija)
Vjernici diljem Balkana danas slave Uskrs i Vaskrs, budući da se ove godine katolički i pravoslavni blagdan uskrsnuća Kristova obilježava na isti dan, a mise i liturgije su održane u crkvama balkanskih zemalja.

Praznik koji je suština onoga zbog čega je Isus Krist došao u liku čovjeka predstavlja Kristov povratak u život, njegovo vaskrsenje ili uskrsnuće  koje se desilo, prema vjerovanju tri dana nakon njegove smrti, a sa svete liturgije održane u Sarajevu upućene su čestitke vjernicima diljem regije.

Svečana vaskrsna liturgija u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu održana je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice

U pravoslavnoj crkvi Svetog Preobraženja na Trgu Petra Preradovića u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu, vaskrsnom bogoslužje predvodio je vladika Fotije. Na misi se okupio manji broj vjernika.

Uskrsnu misu u zagrebačkoj prijestolnici predvodio je kardinal i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić koji je okupljenim vjernicima prenio poruku nade i vjere u budućnost koju je donijelo Kristovo uskrsnuće.

Kardinal Bozanić naglasio je važnost Uskrsa u katoličkoj vjeri, poručivši da je to blagdan koji razbija svaki strah i neizvjesnost, a koji u posljednje često prati hrvatske građane.

Vaskrs je obilježen u srbijanskoj prijestolnici Beogradu.

"Vaskrs kao praznik je suština onoga zbog čega je Hristos i došao. Sve što se u ovom životu dešava, to se dalje nastavlja, a stanje u kojem mi stupamo pred lice Gospodnje je naš izbor“, rekao je otac Gligorije Marković.

Povodom Uskršnjih praznika predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga posetila je juče manastir "Visoki Dečani" i katedralu “Majka Tereza” u Prištini.

U manastiru "Visoki Dečani" predsjednica je igumanu manastira, Savi Janjiću i pravoslavnim vjernicima čestitala Vaskrs.

Katoličkim vjernicima i biskupu Kosovske biskupije, Dodë Gjergjiju je Uskrs čestitala tokom posjete katedrali "Majka Tereza" u Prištini.

Čestitajući uskršnje praznike, predsjednica Jahjaga je kazala da je Uskrs dan vaskrsenja života i dobrog, dan nade, ljubavi i razumijevanja među ljudima.