SAD
0

Obama produžio važnost crne liste za Balkan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD-a Barack Obama produžio je za još jednu godinu izvršnu uredbu o osobama i organizacijama iz zemalja zapadnog Balkana, koju je 2001. godine donio tadašnji predsjednik George Bush, s obrazloženjem da je ova regija i dalje prijetnja za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a.

Bush je 26. juna 2001., donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a, zbog prijetnje izbijanja nasilja u Makedoniji i drugim dijelovima zapadnog Balkana, i zbog opstrukcija u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu. Ta uredba bila je dopunjena u maju 2003.

Obamina izvršna uredba predviđa niz pravnih posljedica uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine ili s terorističkim organizacijama.

Na crnoj listu su, između ostalog, bivši predsjednik Predsjedništva BiH Ante Jelavić koji je u bjekstvu u Hrvatskoj pošto je osuđen na deset godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, haški optuženici general Ante Gotovina, Milan Martić, supruga, sin, brat i kćerka Radovana Karadžića, nekadašnji ministar unutarnjih poslova BiH Bakir Alispahić.

Na crnoj listi za Balkan je i 10 osoba iz Makedonije, među kojima lideri partija Ujedinjeni za Makedoniju I Demokratske partije Albanaca, Ljube Boškovski i Mendhuh Tači, prenosi u četvrtak Radio Slobodna Evropa.