{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"O ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović treba razgovarati"

F
2.8.2012. u 16:42
0
3
"O ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović treba razgovarati"
0
"O ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović treba razgovarati"
Dubravka Šuica
Predsjednica Odbora za vanjsku politiku HZD-a RH Dubravka Šuica i međunarodni sekretar Davor Stier danas su rekli da konsenzus vlasti postoji oko Pelješkog mosta, dok o ratifikaciji sporazuma Tuđaman-Izetbegović treba još razgovarati.
Na pitanje kako komentira poziv HDZ-u ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić na konsenzus oko sporazuma Tuđman-Izetbegović Šuica je rekla da konsenzus postoji oko izgradnje Pelješkog mosta, dok o ratifikaciji sporazuma svoje treba reći struka jer je to delikatna tema.

"Izjava jednog ministra BiH, koja može biti okarakterizirana kao ucjena nije ta oko koje treba postići konsenzus", rekla je Šuica novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Smatra da se Pelješki most može graditi jer se radi o hrvatskom teritoriju, a kad se radi o međunarodnoj konvenciji o pravu mora tu je siguran i neškodljiv prolaz.

"Oko gradnje Pelješkog mosta konzensus postoji, a oko ratifikacije ćemo još razgovarati", rekla je.

Stier je naglasio da je HDZ trasirao put za članstvo Hrvatske u EU, a ova vlada je jedino trebala hodati tim putem i ništa ne pokvariti.

"Nažalost pokazali su da su nesposobni i to učiniti", smatra.

Istaknuo je da izgradnju Pelješkog mosta uopće ne treba vezati s ratifikacijom sporazuma o granici s BiH. Stier je kazao da će se, ukoliko se prihvati logika ucjena, sutra doći ucjena da Hrvatska da šarengradsku ili vukovarsku Adu jer inače neće postati članica EU.

Napomenuo je da Europska komisija na jesen priprema izvješće u kojem će od Hrvatske tražiti rješavanje svih bilateralnih graničnih pitanja prije otvaranja pregovora.

"Mi smo pregovore ne samo otvorili već smo ih uspjeli deblokirati i zatvoriti. Sada ovo vraćanje na situaciju ucjena je potpuno neprihvatljivo", rekao je Stier.

Smatra da sada nije trenutak za stavljanje na dnevni red Hrvatskog sabora tu ratifikaciju već treba nastaviti otvoren dijalog sa Sarajevom kako bi granica bila pravedna. Naveo je i da ima razloga zašto se ranije nije išlo na ratifikaciju te da postoji sporazum koji se primjenjuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: