{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O Kosovu odlučuju njegove institucije

F
3.12.2008. u 18:47
0
1
O Kosovu odlučuju njegove institucije
0
O Kosovu odlučuju njegove institucije
Foto: AP
Šef Međunarodnog civilnog ureda i visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Peter Fait izjavio je danas u Prištini da o "Kosovu odlučuju njegove institucije" i najavio da će EULEX početi vrlo brzo da se raspoređuje.
"Kašnjenja u početku raspoređivanja EULEX-a su politička, a ne tehnička pitanja. Misija EULEX nije samo pitanje kako funkcionira EU, već su u pitanju državni, ali i međunarodni interesi kako dostići da misija bude funkcionalna", rekao je Fait na konferenciji "Međunarodne misije - olakšanje ili teret za Kosovo".

Ako EULEX ne bude uspješan, to će značiti povratak nazad na Kosovu, kako za projekt nezavisnosti, tako i za ciljeve koji su ranije određeni, smatra Fait.

"EULEX nije ovdje da bi stvorio podjelu, već suprotno. Ova misija će funkcionirati sa institucijama Kosova, što predstavlja pozitivne elemente", rekao je Fait.

On je dodao da Kosovo ima Ustav, da će vrlo brzo imati Ustavni sud i zakone koji će biti donijeti u kosovskim institucijama.

"Dobra vijest iz VSUN je da se ništa neće moći da dogodi bez konsultacija s Prištinom i da se ništa neće nametati", rekao je Fait, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: