Srbija
0

NVO pozivaju Tadića na obilježavanje genocida

FENA
Aktivisti nekoliko nevladinih organizacija posvećenih ljudskim pravima u nedjelju su na skupu održanom ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu od predsjednika Srbije Borisa Tadića zatražili podršku za inicijativu da se 11. juli u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na skupu, kojem je prisustvovalo oko 40 pripadnika nevladinih organizacija "Žene u crnom", Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava, pročitano je otvoreno pismo u kojem se od srbijanskog predsjednika traži da podrži tu inicijativu, javila je Hina.

Na isti su se način nevladine organizacije obraćale srbijanskom predsjedniku od februara ove godine svakog 11. u mjesecu, podsjećajući da je Evropski parlament prihvatio Rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dodaje se da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno ogradi od ratnih zločina te da će svakog 11. u mjesecu ta udruženja organizirati različite akcije s pozivom srbijanskim vlastima da učine što i Evropski parlament i iskažu počast žrtvama genocida.

Evropski parlament je 15. januara ove godine proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. godine ubile oko 8.000 muslimanskih civila. Tu inicijativu poduprla je i Evropska komisija.

U Srbiji su je odmah pozdravile i nevladina udruženja za ljudska prava, pozvavši zastupnike u srbijanskom parlamentu da podrškom rezoluciji EP-a iskažu poštovanje i priznanje žrtvama te utru put izgradnji zajedničkog sjećanja na sve žrtve ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Inicijativu su podžale i pojedine srbijanske političke stranke, među kojima i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je 22. januara predložila srbijanskom parlamentu rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i na sve nevine žrtve ratova devedesetih godina na prostoru bivše SFRJ.

Zastupnici Liberalno-demokratske partije (LDP) također su isti dan podržale inicijativu da srbijanski parlament prihvati rezoluciju EP-a da se 11. juli obilježava kao dan sjećanja na zločine u Srebrenici.

Srbijanski parlament još se nije očitovao o tim prijedlozima.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, kojeg je Haaški sud optužio i za genocid u Srebrenici, još je u bijegu, a bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je u julu 2008. godine i sada mu se sudi u Den Haagu.