Srbija
0

NVO o godišnjici tragedije u Srebrenici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacije za ljudska prava iz Srbije izrazile su u subotu zabrinutost zbog toga što država Srbija nije imala razumijevanja za zahtjeve da 11. juli bude proglašen danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Ako jedan zločin zaslužuje najveću kaznu, onda je to genocid, i bilo kakvo poigravanje s brojevima, žrtvama, poricanjem ne smije imati podršku države, a još manje smije biti državna politika jedne zemlje koja ide ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", navedeno je u zajedničkom saopćenju sedam nevladinih organizacija za ljudska prava povodom 14 godina od tragedije u Srebrenici.

Organizacije za ljudska prava podsjećaju da se veliki broj građana i nevladinih organizacija u proteklih šest mjeseci svakog 11. dana u mjesecu okupljao ispred predsjedništva Srbije i Narodne skupštine apelirajući na vlasti Republike Srbije da proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"To ne samo što proističe iz preporuke Evropske unije, odnosno usvojene rezolucije Evropskog parlamenta i presude Međunarodnog suda pravde, nego i iz moralne obaveze države prema žrtvama," navele su NVO.

U saopćenju se izražava mišljenje da će akcije građana i NVO-a, kao i pozitivni primjeri malobrojnih političkih stranaka koje podržavaju zahtjeve da 11. juli bude proglašen danom sjećanja na genocid u Srebrenici, nesumnjivo biti nastavljene.

Nevladine organizacije očekuju da će najodgovorniji državni organi, a prije svih Narodna skupština, uvidjeti da je jedini ispravan put priznavanje i obilježavanje zločina. Time bi se nedvosmisleno poslala poruka da država nikada više neće stati iza ovakvih zločina, navedeno je u zajedničkom saopćenju NVO-a, prenosi Tanjug.

Saopćenje su potpisali Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Centar za unapređivanje pravnih studija.