Svi u strahu
25

Nulti pacijent s Brača: Pastir organizovao porodično okupljanje pri povratku iz Splita

L. K.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Na otoku Braču u Hrvatskoj su prije dva dana zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Prema informacijama koje prenosi hrvatski Večernji list, zarazu je na otok donio 80-godišnji pastir koji se prije toga liječio u splitskoj bolnici.

Prijatelj porodice objasnio je kako je ovaj pastir rodom iz Nerežišća na Braču.

"Nikad se nije ženio, donedavno je živio s bratom, koji je nedavno preminuo. Brine o svojim kozama i ovcama, ima stado, pašnjake i cijeli život vrijedno radi. Nema djece, ali ima veliku porodicu, dvije sestre i brata i petero rođaka, a svi oni imaju svoje porodice", objašnjava sagovornik Večernjeg lista.

Dodaje kako je pastir donedavno bio vitalan, ali kada se vratio iz splitske bolnice gdje je boravio zbog problema sa srcem više nije mogao hodati i trebala mu je pomoć.

"Porodica se izmjenjivala u njegovoj kući kako bi ga njegovali. Niko nije mogao u potpunosti preuzeti brigu, tako da su svi dolazili. Niko ga ne krivi, nije mogao znati da je bolestan", dodaje.

Čovjek za kojeg se smatra da je nulti pacijent na Braču u Splitu je boravio od 11. do 17. aprila, a tada nije testiran jer nije pokazivao simptome zaraze. Bio je na kućnoj njezi i čekao mjesto u Domu za stare i nemoćne u Supetru.

"Prije nego je otišao u dom, kada se još nije znao da je zaražen, pozvao je svu porodicu kako bi se pozdravio s njima. Ubrzo nakon što je otišao u dom u Supetru otkriveno je da je zaražen, a nakon toga je otkrivena infekcija i kod njegove susjede. Jedan od njegovih rođaka također je pozitivan, kao i njegova supruga i sin. Sin je zatim zarazio trenera... Pokrenuta je lavina", kaže.

Sagovornik je razgovor zaključio kazavši kako je atmosfera loša, ljudi su u strahu i čiste poslovne prostore. Svjesni su da stižu nove restrikcije, kao i propusnice za kretanje po otoku, zatvaranje... Na Braču trenutno traje testiranje otočana, te danas stižu rezultati za 40 testova.