Planovi Albanije i Hrvatske
0

Nuklearka kod Skadarskog jezera?

SRNA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Predsjednik Vlade Albanije Salji Beriša i hrvatski premijer Ivo Sanader trebalo bi da krajem aprila potpišu sporazum o gradnji zajedničke nuklearne elektrane u neposrednoj blizini granice sa Crnom Gorom, za što će biti investirane četiri milijarde eura.

Kapacitet elektrane biće 1.500 megavata, dok će gradnja biti povjerena "Hrvatskoj elektroprivredi", pa će veći dio energije proizveden u toj centrali ići Hrvatskoj, javili su crnogorski elektronski mediji.

Zvanična Podgorica saopštila je da joj nije ponuđeno učešće u projektu atomske centrale, koja će biti građena nadomak Skadra.

Kako se navodi iz crnogorskog Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, u Crnoj Gori je na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, koji je donesen 1995. godine.

Crna Gora se nada da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije u kojima se ističe da zemlja koja planira da izgradi bilo kakvo postrojenje, koje utiče na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, za izgradnju mora dobiti saglasnost svih potencijalno ugroženih država.