Kosovo
0

Nowitzki: Uklanjanje barikada nakon političkog dogovora

SRNA
Barikade na sjeveru Kosova bit će uklonjene nakon što na visokom političkom nivou bude postignut dogovor, rekao je portparol KFOR-a Uwe Nowitzki .

Nowitzki je rekao da rješenja treba potražiti na višem nivou, a ne u razgovorima sa predstavnicima Srba na sjeveru Kosova.

Iako je KFOR operativno sposoban da ukloni sve barikade na sjeveru Kosova, kaže Nowitzki, do takvih aktivnosti neće doći.

"Mi ne zavisimo od političkih odluka. Imali smo akcije na obezbjeđivanju slobode kretanja, ali KFOR ne želi da koristi silu u razbijanju barikada jer bi time išao protiv običnog naroda koji se tamo nalazi", rekao je Nowitzki za KiM radio. 

On je ponovio da su barikade ilegalne, ali da je važno da za sada nema nasilja. "Barikade postoje. Ne možemo da ih uklonimo sve u isto vrijeme, iako smo sposobni i za tako nešto. Kao što je /komandant KFOR-a general Erhard Drews nedavno rekao, uklonićemo ih ukoliko budu remetile slobodu kretanja KFOR-a", rekao je Nowitzki.

Portparol KFOR-a je ponovio da sloboda kretanja ne treba da se dovodi u pitanje i da bude predmet razgovora. "Sloboda kretanja treba da važi za sve, i za KFOR, i za EULEX, sve međunarodne organizacije i građane na Kosovu", rekao je Nowitzki.

On je odbacio optužbe lidera kosovskih Srba sa sjevera da KFOR ne čini dovoljno na obezbjeđivanju sigurnosti za Srbe. "Nije mi jasno kako takve optužbe stižu od onih koji nastoje da onemoguće KFOR u obavljanju njegovih zadataka. To je kontradiktorno", rekao je Nowitzki.