Analize ekonomista
0

Novu vladu Srbije čeka mnogo ekonomskih problema

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Ekonomisti u Srbiji ocjenjuju da će novu vladu Srbije sačekati mnogo ekonomskih problema, kao i malo novca u budžetu, dok politički analitičari smatraju da će Demokatskoj stranci biti lakše da formira vladu.

Ekonomista Miroslav Prokopijević rekao je za TV Prva da nova vlada prvo treba da skrati budžet, kao i da popuni budžetske rupe, te istakao da mu se čini da je povećanje PDV-a sasvim realistično.

On smatra da će se povećanje PDV-a desiti za otprilike dva mjeseca poslije izbora, što će dovesti do većeg priliva u budžet, ali će zato ugušiti malu privredu. 

Politički analitičar Zoran Stojiljković  ocijenio je za B92 da su šanse Borisa Tadića iz DS-a veće da i treći put pobijedi naprednjaka Tomislava Nikolića, ako se pogleda biračko tijelo, te ocijenio da Srbija nikada neće postati dvostranačka.    

On je rekao da SPS, koja se nalazi na trećem mjestu po rezultatima, sada ima veliki "ucjenjivački" potencijal, ali isto tako i URS Mlađana Dinkića i LDP Čedomira Jovanovića, ako pređu cenzus.

Stojiljković ocjenjuje da, ako desničari radikali i Dveri ne pređu cenzus, a DSS Vojislava Koštunice osvoji od šest do devet odsto glasova, veoma  će biti teško SNS-u Tomislava Nikolića da sklopi vladu.

Politički analitičar Vladimir Todorić smatra da će, ako Nikolić izgubi od Tadića na predsjedničkim izborima, to obeshrabriti njegove glasače da izađu u drugi krug predsjedničkih izbora.