Regija
0

Novinarka HTV-a najavila tužbu protiv ravnatelja HRT-a

FENA
Novinarka Hrvatske televizije (HTV) Ivana Dragičević-Veličković najavila je danas da će tužiti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Vanju Sutlića zbog sumnje da ju je prije godinu i pol dana nazvao "četničkom kurvetinom", a Sutlić tvrdi da to nije rekao i također najavljuje sudski postupak zbog štete koja mu je, kako kaže, nanesena takvim neistinama.

Po tvrdnjama novinarke Maje Sever, Sutlić joj je 5. veljače 2007., nakon emisije "Trudionica", prišao na hodniku i upitao otkud joj pravo da intervjuira tu "četničku kurvetinu". Sever, naime, tvrdi kako joj je prije emisije rečeno da ne smije intervjuirati Dragičević-Veličković, ali da je to odbila.

"Spornu Sutlićevu izjavu čuli su i drugi novinari koji su tada bili na hodniku, među njima Sanja Mikleušević, Lela Knežević i Robert Zuber", rekla je danas za Hinu Maja Sever.

Sa slučajem, kaže, nisu izlazili u javnost niti su o tome obavijestili Dragičević-Veličković kako ju ne bi izvrgnuli težoj situaciji jer je tada bila opomenuta zbog internog pisma u kojem je članove podružnice Hrvatskoga novinarskog društva (HND) pitala – vlada li HTV-om mafija.

No Sever tvrdi da su tada o svemu obavijestili nadležne urednike i HND, a ne zna zašto je to sada izišlo u javnost.

"U subotu me nazvao jedan novinar i pitao je li to bilo tako i ja sam rekla da jest", kazala je Sever.

Dragičević-Veličković, novinarka i bivša dopisnica HTV-a iz Beograda, rekla je da je najmanje što će tražiti javna isprika Vanje Sutlića utvrdi li sud da je on to uistinu rekao.

"Ravnatelj tvrdi da to nije rekao, a petero mojih kolega da jest, a s obzirom na to da je to izišlo u javnost jedini način da saznam istinu jest sudski postupak", rekla je novinarka koja Sutlića kani tužiti po nekoliko osnova. Dodala je da je šokirana i da sada prvi put čuje za prijepornu izjavu.

Prozvani Vanja Sutlić poručio je preko glasnogovornika HRT-a da je priča iskonstruirana te kako to potvrđuje i činjenica da su navodni svjedoci tog događaja bili umiješani u prijavu etičkom povjerenstvu protiv Sutlića koja se poslije pokazala ispraznom.

Sutlić navodi kako je doista neobično da tako "sočna izjava" nije bila otkrivena i prije, nego gotovo nakon dvije godine. Sudionici događaja možda su ocijenili da je sada došlo povoljnije vrijeme za postizanje cilja koji tada nisu ostvarili, smatra Sutlić.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da bi Sutlić trebao odstupiti s mjesta glavnog ravnatelja zbog te izjave. "Ako je istina da je Sutlić tako nazvao novinarku, to je skandalozno, posebno kad to govori glavni ravnatelj", rekao je Duka, potvrdivši da su ga svjedoci već izvijestili o tom slučaju te da im vjeruje.

Čelnik HND-a rekao je da protiv Sutlića nisu podnesene prijave Vijeću časti HND-a, kao što tvrde neki mediji.