{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Novinarka HRT-a Dijana Čuljak vrijeđa građane BiH

S
24.8.2010. u 09:42
24.8.2010. u 13:21
0
658
Novinarka HRT-a Dijana Čuljak vrijeđa građane BiH
0
Urednica i voditeljica Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, Dijana Čuljak Šelebaj, uvrijedila je građane Bosne i Hercegovine kada je u Dnevniku 3, emitovanom 23. augusta, upitala gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića "koliki problem mu predstavljaju jednodnevni gosti iz BiH koji ništa ne troše, a zauzimaju mjesto na plaži." Ovim, novinarka sa dugogodišnjom karijerom, ne samo da je pokazala diskriminatorski odnos prema bh. građanima već je prekršila i sve etičke novinarske kodekse.


"Koliki vam problem, recimo u Omišu i općenito na južnom Jadranu, predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?, pitala je voditeljica Dnevnika svog gosta.

Gradonačelniku Škaričiću je očito bilo neugodno nakon ovog pitanja, pa je zbunjeno započeo odgovor: "Moje mišljenje je da oni nisu tolika šteta za hrvatski turizam kako ih neki žele predstaviti. Naime, oni ipak nešto troše i plaćaju parking…"

Postaviti ovakvo pitanje, u kojem novinar jasno izražava svoj stav i pri tome se odnosi diskriminatorski i ima predrasude prema jednom narodu, predstavlja kršenje etičkih novinarskih kodeksa, a to nam je potvrdila i Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari.

"To pitanje predstavlja diskriminatorski odnos prema građanima BiH i prema našim zakonima to je kršenje etičkog kodeksa, što je naravno kažnjivo. Radi se o nekorektnom ponašanju i iako ne možemo govoriti o novinarskim zakonima Hrvatske, etički kodeksi su svugdje u svijetu isti i trebali bi važiti i u Hrvatskoj", istakla je Rudićeva za Sarajevo-x.com, dodavši da Regulatorna agencija za komunikacije BiH ne može ništa učiniti, s obzirom da se radi o mediju iz susjedne zemlje, ali Udruženje BH novinari može uputiti pismo u kojem će skrenuti pažnju na nekorektno ponašanje novinarke Čuljak.

Svakako, etički novinarski kodeksi važe kako u ostatku svijeta, pa tako i u susjednoj Hrvatskoj. Naime, u samom Kodeksu časti hrvatskih novinara se navodi: "U svojem radu novinari su dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavati pluralizam ideja i nazora, pridonositi jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjelovati u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike…

U Kodeksu časti se navodi i to da "u obavljanju svojeg posla i djelovanja novinar se mora rukovoditi općim načelima i etikom novinarskog poziva. Polazeći od načela da su u demokratskom društvu javna glasila slobodna, samostalna, istraživačka i otvorena za različita mišljenja, novinar za svoj rad snosi odgovornost pred javnošću, zakonom i pred svojom profesionalnom organizacijom."

Da li je novinarka HRT-a Dijana Čuljak Šelebaj poštovala Kodeks časti, prosudite sami… A, o tome koliko turisti iz BiH doprinose hrvatskom turizmu i zašto hrvatski mediji skoro nikada ne navode koliko je bh. građana posjetilo "lijepu njihovu" u ljetnoj sezoni – drugi put.

Pokušali smo kontaktirati urednicu i voditeljicu Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, Dijanu Čuljak, međutim ona se ne javlja na mobitel. Ni uredništvo HRT-a nije željelo komentarisati izjavu novinarke, a glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić istakao je kako je najbolje da Čuljak izravno pojasni na šta je mislila kad je izgovorila to što je sinoć izgovorila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: