Regija
13

Novinar Borjan Jovanovski za Klix.ba: Narod je preplašen, nadamo se da situacija neće eskalirati

Piše: N. N.
Borjan Jovanovski
Borjan Jovanovski
Urednik makedonske televizije Nova TV Borjan Jovanovski u razgovoru za Klix.ba kazao je kako se i dalje vrlo malo zna o događaju u Kumanovu, gradu u kojem se od jutarnjih sati čuju detonacije, pucnjava i helikopteri koji ga nadlijeću.

"Sve što znamo jeste ono što je saopćio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare koja je održana prije dva sata. On nije htio odgovarati na novinarska pitanja", kaže Jovanovski.

Ključna pitanja na koja se traže odgovoru su, prema Jovanovskom, ko su te oružane formacije, odakle su došle i zašto su upale u Makedoniju te šta je njihov cilj.

Kumanovo (Foto: EPA)
Kumanovo (Foto: EPA)

U ovim trenucima špekuliše se i povezanosti protesta koji su širom Makedonije održavani prethodnih dana protiv vlasti predvođene premijerom Gruevskim. Mnogi smatraju kako je moguće da je vlast iscenirala incident kako bi skrenula pažnju sa protesta i zahtjeva koje su upućivali građani.

Ipak, Jovanovski kaže kako bi se u tom smjeru moglo špekulisati, ali da je za zaključke isuviše rano.

Kumanovo (Foto: EPA)
Kumanovo (Foto: EPA)

Policijska akcija u Kumanovu još traje, a pojedini dijelovi grada su blokirani. Jovanovski kaže kako makedonske institucije nisu objavile nikakve zvanične podatke o žrtvama.

"Jedino je Ambasada SAD-a objavila kako izražava žaljenje zbog žrtava", kaže Jovanovski.

Ono što mnoge zabrinjava jeste da bi ovaj incident mogao Makedoniju gurnuti u još veći konflikt, posebno između Albanaca i Makedonaca.

Kumanovo (Foto: EPA)
Kumanovo (Foto: EPA)

Jovanovski smatra kako po sadašnjoj situaciji do toga neće doći.

"Po reakcijama Makedonaca i Albanaca mislim da neće doći do eskalacije, ali je teško bilo šta pretpostaviti. Svi se nadaju da neće doći do eskalacije", kaže Jovanovski za Klix.ba.

Stanovništvo u Makedoniji je preplašeno, ali Jovanovski smatra značajnim da u ostatku zemlje nije došlo do bilo kakvih incidenata.