Regija
0

Novi sukob Tadićevih i Koštuničinih demokrata

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu za "Večernje novosti" ocijenio da je nastao "opasan politički moment, jer je bez ikakve prethodne diskusije u Vladi i institucijama sistema, Samardžić iznio ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u, što de facto vodi podjeli Kosova".

Tadić je kazao da pod tim planovima DSS-a podrazumijeva ideju funkcionalnog razdvajanja albanskog i srpskog naroda u pokrajini koju je iznio ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, a što vodi podjeli Kosova.

Tadić je naveo da je ideja o podjeli razmatrana kao jedna od mogućnosti državne politike, ali da se ipak od toga odustalo i da je odlučeno da se zastupa politika cjelovite Srbije i da se ponudi plan suštinske autonomije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, da bi se ta politika promijenila o tome moraju da odlučuju Skupština, Vlada i predsjednik Srbije, ali i građani na referendumu, jer podjela znači promjenu granica Srbije.

"Zbog toga je ovo opasan politički moment, jer bez ikakve prethodne diskusije u vladi i institucijama sistema, ministar Samardžić iznosi ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u što de facto vodi podjeli Kosova", rekao je Tadić.

On je dodao da nijedno ministarstvo nema zakonsko pravo da predlaže rješenja koja vode kršenju Ustava ujedno odbacujući tvrdnju ministra Samardžića da je plan koji je predat UNMIK-u rađen u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova.

Predsjednik Srbije je kazao i da je Samardžića u telefonskom razgovoru upozorio da se to pitanje mora otvoriti jedino na institucionalni način.

Tadić, koji je predsjednik Demokratska stranke i nosilac liste "Za evropsku Srbiju" na predstojećim parlamentarnim izborima, istakao je i da je s koalicionim partnerima liderom G17 Plus Mlađanom Dinkićem i liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom dogovoreno da se neće dovoditi u pitanje budućnost Kosova u Srbiji.

Prema njegovim riječima, diplomatska ofanziva Srbije usmjerena je na sve članice UN-a kako bi se izborili da što manji broj zemalja prizna jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbijanski ministar za Kosovo i jedan od visokih dužnosnika Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, Slobodan Samardžić, izjavio je u nedjelju medijima kako mu predsjednik Srbije Boris Tadić "podmeće stajalište o podjeli Kosova".

"To što Boris Tadić ne poznaje razliku između funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca, s jedne, i podjele Kosova, s druge strane, njegov je osobni problem. Ali ne treba zbog toga unositi pomutnju u državnu politiku Srbije na Kosovu, niti obmanjivati javnost o onome što radim posljednjih sedmica i dana", kazao je Samardžić.

Rekao je i da su "Boris Tadić i Demokratska stranka pretvorili Kosovo u žalostan predmet izborne kampanje".

Tadić, vođa Demokratske stranke (DS), u razgovoru za nedjeljni broj "Večernjih novosti" rekao je da je nastao "opasan politički trenutak jer je bez ikakve prethodne rasprave u vladi i institucijama sustava, Samardžić iznio ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u, što de facto vodi podjeli Kosova", dodajući da se time odstupilo i od državnog programa.