Regija
0

Novi statut Vojvodine kao evropske regije

FENA
Vojvođanska vlast priprema novi Statut Vojvodine po kojemu će ova sjeverna srbijanska pokrajina moći zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva, zdravstva, a pokrajinom će upravljati Vlada a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće, prenose u petak vojvođanski mediji.

"Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana, koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovu posebnih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih svojstava svojega područja, kao višenacionalna, višekulturalna i višekonfesionalna demokratska europska regija, integrirana u europski sustav regija", navodi se u prvom članku Statuta o kojemu će se u Skupštini Vojvodine raspravljati 14. listopada.

U nacrtu je navedeno da se teritorij pokrajine sastoji od zemljopisnih područja Bačke, Banata i Srijema, da AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb, a da je glavni grad pokrajina Novi Sad.

Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.

Pokrajinski tajnik za upravu i propise Tamas Korhecz je izjavio da je predloženi Statut Vojvodine korištenje maksimuma Ustava Srbije.

Članice vladajuće koalicije u Vojvodini, koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića, usuglasile su svoja stajališta oko nacrta novoga Statuta Vojvodine, no veliki otpor očekuje se od Demokratske stranke Srbije, Vojislava Koštunice i Šešeljeve Srpske radikalne stranke, koje ovu inicijativu predstavljaju kao stvaranje neovisne države Vojvodine.