{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi statut Vojvodine kao evropske regije

F
19.9.2008. u 14:00
0
0
Novi statut Vojvodine kao evropske regije
0
Novi statut Vojvodine kao evropske regije
Vojvođanska vlast priprema novi Statut Vojvodine po kojemu će ova sjeverna srbijanska pokrajina moći zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva, zdravstva, a pokrajinom će upravljati Vlada a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće, prenose u petak vojvođanski mediji.
"Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana, koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovu posebnih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih svojstava svojega područja, kao višenacionalna, višekulturalna i višekonfesionalna demokratska europska regija, integrirana u europski sustav regija", navodi se u prvom članku Statuta o kojemu će se u Skupštini Vojvodine raspravljati 14. listopada.

U nacrtu je navedeno da se teritorij pokrajine sastoji od zemljopisnih područja Bačke, Banata i Srijema, da AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb, a da je glavni grad pokrajina Novi Sad.

Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.

Pokrajinski tajnik za upravu i propise Tamas Korhecz je izjavio da je predloženi Statut Vojvodine korištenje maksimuma Ustava Srbije.

Članice vladajuće koalicije u Vojvodini, koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića, usuglasile su svoja stajališta oko nacrta novoga Statuta Vojvodine, no veliki otpor očekuje se od Demokratske stranke Srbije, Vojislava Koštunice i Šešeljeve Srpske radikalne stranke, koje ovu inicijativu predstavljaju kao stvaranje neovisne države Vojvodine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: