Hrabri mladić iz Trebinja
0

Novi Sad dobio Prolaz Srđana Aleksića

FENA
U centru Novog Sada od četvrtka postoji Prolaz Srđana Aleksića, koji je dobio ime po mladiću iz Trebinja ubijenom zato što je branio komšiju Bošnjaka.

Prolaz Srđana Aleksića je u strogom centru grada. U prolazu se nalazi i nekoliko kafića, koji su omiljena mjesta za izlazak mladih.

Zahvaljujući gradu Novom Sadu, otac pokojnog mladića Rade Aleksić kroz suze je kazao da želi da mladi "usvoje Srđana kao simbol dobrote".

  • Želim vam da imate prijatelja u životu na koga se možete uvijek osloniti, i u dobru i u zlu, i da taj prijatelj ima u vama takođe prijatelja na koga se može osloniti. Takav je bio Srđan. Danas je Novi Sad ponovo moj grad, hvala vam, rekao je Rade Aleksić na ceremoniji otkrivanja table s nazivom "Prolaz Srđana Aleksića", javila je Beta.

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da je Srđan Aleksić antiratni heroj, koji je jasno dao do znanja da rat donosi mržnju, glupost i da s ratom nema budućnosti.

  • Srđan je jasno dao do znanja da su vrijednosti kao što su tolerancija, razumjevanje različitosti, suživot... zapravo civilizacijske tekovine koje nisu ograničene ni prostorom ni vremenom, rekao je Jovanović.

Dodao je da je veza između Srđana Aleksića i Novog Sada u tome što je Novi Sad grad koji je zasnovan na toleranciji, suživotu i razumjevanju kroz stoljeća.

Kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov rekao je da želi da poruči mladima u cijelom regionu da bi ljudi poput Srđana Aleksića trebalo da im budu uzor.

  • Mladima ne smiju da budu uzor razni zločinci i tzv. patrioti, koji su davali naloge da se ubijaju nedužni civili, kazao je Popov.

Srđan Aleksić ubijen je u januaru 1993. godine, u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice. On je pokušao da odbrani Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja, koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske RS-a na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

Aleksić je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i pretukli ga kundacima do smrti.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece. Glavović svake godine obilazi grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je s njegovim ocem Radetom Aleksićem.

Inicijativu za imenovanje Prolaza Srđana Aleksića Skupštini Novog Sada podnijele su nevladine organizacije okupljene u Građanskoj Vojvodini i u Igmanskoj inicijativi.

Ove nevladine organizacije uputile su u četvrtak inicijativu i ostalim gradovima u regionu da sljede primjer Novog Sada.