Jedan od pet miliona
259

Novi protesti u Beogradu, Trifunović i Kojo prozvali Vučića: Ovo je kraj, abdiciraj kralju svega

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na ulicama Beograda večeras su održani sedmi protesti protiv nasilja i aktuelne vlasti u srbijanskoj prijestolnici pod nazivom "Jedan od pet miliona".

Okupljenim građanima ispred Filozofskog fakulteta obratili su se glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo, a zatim su svi zajedno krenuli prema RTS-u gdje su trebali razgovarati sa čelnicima javnog servisa.

Iako je sastanak u RTS-u ranije zatražen, do njega nije došlo. Demonstrantima je rečeno kako nema nikoga u zgradi s kim bi mogli razgovarati te da svoje zahtjeve ostave na pisarnici, prenosi srbijanski N1.

Trifunović je ispred zgrade RTS-a poručio kako će poslati pismo i nakon toga sigurno razgovarati. On je rekao građanima kako ne smiju dozvoliti da im bilo ko ubaci sumnju da protesti neće uspjeti.

"Građanski protesti imaju samo jedan cilj, da se smijeni vlast i uspostavi sistem u zemlji. Od opozicije tražimo da zasluži povjerenje građana. Hoćemo dogovor, ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikad ne ponovi, da niko nikad ne dođe u priliku da radi ovo zlo... Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i kako ćemo da vas smijenimo", poručio je Trifunović.

Njegov kolega Kojović potom je prozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši kako ne smije misliti da su zahtjevi demonstranata besmisleni.

"Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blickrig, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao. Suspendovao si pravo i pravdu i pogasio sve institucije. Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudija i tužilac i selektor. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti", naglasio je Kojo.

Trifunović je također spomenuo Vučića rekavši kako je njegov kukavičluk oličen na spisku laži.

"Na to što ti zoveš izborima mi ne pristajemo. Izbori da, ali prvo sloboda, Aleksandre Vučiću, prvo sloboda", kazao je Trifunović.

Podsjećamo, pored Beograda, slični protesti proteklih dana održani su i u Novom Sadu, Nišu, Zaječaru. Šapcu i Čačku. Građani zahtijevaju da se rasvijetli ubistvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku RTS-a te da se smijeni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.