Regija
0

Novi prijedlog UN-a za ime Makedonije

FENA
Posrednik Ujedinjenih nacija Matthew Nemetz predložio je danas novo ustavno ime za Makedoniju, u pokušaju da se riješi dugogodišnji spor između Grčke i te bivše jugoslavenske republike oko imena Makedonije.

Nemetz je, međutim, odbio da iznese detalje svog novog prijedloga, javio je Reuters.

"U osnovi mojih ideja stoji mnogo razmišljanja o tome šta bi bilo razumno rješenje i smatram da najnoviji prijedlog predstavlja dostojanstvenu i izvodljivu opciju", izjavio je Nemetz novinarima, pošto je grčkom i makedonskom ambasadoru u sjedištu UN-a predstavio svoj novi prijedlog.

Nemetz je rekao da nema vremenskog ograničenja u vezi s rješenjem spora.

Nemetz je također odbacio špekulacije da je u pitanju njegov posljednji prijedlog nakon desetogodišnjeg posredovanja i najavio da će do komunikacije između grčke i makedonske strane doći u narednih nekoliko sedmica.

Spor oko ustavnog imena Makedonije traje od raspada Jugoslavije 1991. godine. Zvanična Atina se protivi korišćenju aktuelnog ustavnog naziva Makedonije, smatrajući da se iza toga kriju iredentističke težnje prema istoimenoj sjevernoj grčkoj pokrajini.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski izjavio je prošlog mjeseca da bi, ukoliko kompromis ne bude postignut u narednih nekoliko sedmica, pregovori njegove zemlje s Grčkom mogli da budu zamrznuti na godinu dana.

Grčki stav je da ime "Makedonija" označava njenu sjevernu provinciju, rodno mjesto Aleksandra Velikog, i da bivša jugoslavenska republika treba da svoje sadašnje ime Makedonija dopuni odrednicom "Nova" ili "Gornja", navela je britanska agencija.

Dok Skoplje pretenduje na ime Republika Makedonija, Ujedinjene nacije tu državu nazivaju Bivša jugoslavenska republika Makedonija.