|

Novi hladni rat zbog Kosova

Novi hladni rat zbog Kosova
0
S
Sarajevo-x.com
26.12.2007. u 14:37
0
komentara
0

dijeljenja
Novi hladni rat zbog Kosova Foto: AFP
Predstavnici Evropske unije očekuju da će Kosovo u prva dva do tri mjeseca 2008. godine proglasiti svoju nezavisnot. Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanije obećale su priznati kosovsku nezavisnot, a tako će učiniti i druge zemlje. Ovaj slijed događaja mogao bi razljutiti Rusiju, navodi StrategyPage.
Kada Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija priznaju nezavisnost Kosova, njihov primjer slijedit će Sjedinjene Države i Kanada. Slovenija i Turska pridružit će se priznanju. Redoslijed priznanja nezavisnosti Kosova je stoga bitan jer Srbija i Rusija neće moći "okriviti“ druge bivše jugoslovenske republike kao što su Bosna i Hercegovina i Hrvatska za suprotstavljene stavove prema Srbiji premda su vodeće evropske sile učinile prvi korak priznavši nezavisnot, navodi se u članku StrategyPagea.

Rusija i Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a takav stav mogao bi izazvati novi hladni rat diljem Evrope. Izbijanje hladnog rata umnogome bi ugrozilo ekonomski i sigurnosni sistem Evrope, a Srbija bi mogla postati prikrivena država Ruske imperije, piše StrategyPage.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.