{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi hladni rat zbog Kosova

S
26.12.2007. u 14:37
0
0
Novi hladni rat zbog Kosova
0
Novi hladni rat zbog Kosova
Foto: AFP
Predstavnici Evropske unije očekuju da će Kosovo u prva dva do tri mjeseca 2008. godine proglasiti svoju nezavisnot. Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanije obećale su priznati kosovsku nezavisnot, a tako će učiniti i druge zemlje. Ovaj slijed događaja mogao bi razljutiti Rusiju, navodi StrategyPage.
Kada Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija priznaju nezavisnost Kosova, njihov primjer slijedit će Sjedinjene Države i Kanada. Slovenija i Turska pridružit će se priznanju. Redoslijed priznanja nezavisnosti Kosova je stoga bitan jer Srbija i Rusija neće moći "okriviti“ druge bivše jugoslovenske republike kao što su Bosna i Hercegovina i Hrvatska za suprotstavljene stavove prema Srbiji premda su vodeće evropske sile učinile prvi korak priznavši nezavisnot, navodi se u članku StrategyPagea.

Rusija i Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a takav stav mogao bi izazvati novi hladni rat diljem Evrope. Izbijanje hladnog rata umnogome bi ugrozilo ekonomski i sigurnosni sistem Evrope, a Srbija bi mogla postati prikrivena država Ruske imperije, piše StrategyPage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: