Regija
0

Nove prijetnje predsjedniku Tadiću iz Beča

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću ponovo su upućene prijetnje iz Beča, ovog puta zbog hapšenja nekadašnjeg vođe Srba u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića.

Prijetnje smrću predsjedniku Tadiću su sadržane u pismu koje je dopisništvu frankfurtskih "Vesti" u Beču poštom je stiglo od do sada nepoznatog društva "Pravedni Srbi".

U tom pismu, napisano rukom i veoma nepismeno, prvo je poručeno dopisništvu "Vesti" u Beču da će "letjeti u zrak" ukoliko do Svetog Ilije, 2. augusta, ne objavi sadržaj prijeteće poruke šefu srpske države.

"Gospodine Tadiću, Haag pušta lopove i dželate, a ti hvataš srpske idole i isporučuješ bandi koja nas je tukla bombama i danas našu djecu truje uranom iz bombi, otima našu zemlju, itd. . ", navodi se, pored ostalog, u pismu.

"Zato ti se društvo 'Pravedni Srbi' kune da ćeš ti i mnogi drugi letjeti u zrak. Ja sam dobio zadatak da budem drugi Gavrilo Princip i to mi je čast. Biću prvi Srbin koji se opasa eksplozivom i digao vas i pojedine zapadne dželate u zrak kada se najmanje nadate. Nemate toliko policije da čuva vas i ljude iz DS, goste i td... Prvo ćemo udariti tamo gdje najmanje boli", stoji također u pismu.

Pismo koje je dobila redakcija "Vesti" u Beču je predano na jednoj pošti u glavnom gradu Austrije.

"Pravedni Srbi" su napisali pismo na latinici, tek ponegdje koristeći ćirilicu, i na veoma lošem srpskom jeziku.

Dopisništvo "Vesti" je o prijetećem pismu Tadiću obavijestilo austrijsku policiju i Ambasadu Srbije u Austriji.

Prijeteće poruke predsjedniku Tadiću upućene su krajem juna i posredstvom plakata lijepljenih u jednom dijelu Beča.