Reducirana okupljanja
12

Nove mjere u Hrvatskoj: Zabranjeno kretanje među županijama

A. Z.
Strah od širenja virusa tokom Božića (Foto: EPA-EFE)
Strah od širenja virusa tokom Božića (Foto: EPA-EFE)
Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske produžio je epidemiološke mjere koje su na snazi u ovoj zemlji te uveo nove, među kojima je i zabrana kretanja među županijama. Nove mjere na snazi su od 22. decembra do 10. januara 2021. godine.

Također, nova mjera je zabrana okupljanja više od 10 ljudi iz više od dva domaćinstva na privatnim okupljanjima i svečanostima.

Kada je riječ o zabrani napuštanja županije koja je mjesto prebivališta ili boravišta, zabrana stupa na snagu 23. decembra u 00.01 sati i traje do 8. januara do ponoći. Kretanje među županijama je moguće jedino uz propusnice koje izdaju županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Zabrana se ne odnosi na osoblje koje je nužno za održavanje saobraćaja, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, zaštitarske službe, izvještavanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku brigu, putovanja na posao i s posla ako je nepohodno i ne može se obaviti od kuće, hitne i operativne službe koje učestvuju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19 te diplomatsko osoblje.

Kada je riječ o misnim slavljima, potrebno ih je, kad god je moguće, održati putem radio, TV programa ili na drugi način. Iznimka su 24. i 25. decembar, prema posebnim preporukama HZJZ-a.