Beograd
0

Nove istražne radnje u vezi kasarne Topčider

FENA
Ni poslije više od četiri godine misterija pod kojom su stradala dvojica gardista nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore u beogradskoj kasarni Topčider, nije razriješena, izvještava u utorak beogradski dopisnik BBC-a.

Još nije zvanično utvrđeno da li su vojnici poginuli u međusobnom obračunu, kako tvrdi vojska, ili ih je ubila treća osoba što tvrde advokati porodica stradalih gardista i nezavisna komisija.

Zaključak u umiješanosti treće osobe u ubistvo dvojice gardista u Topčideru nedavno su donijeli i balističari FBI-ja i sudski vještak iz SAD-a Ljubiša Dragović.

Beogradsko tužilaštvo predložilo je nove istražne radnje o onome što se dogodilo u kasarni Topčider koju, podsjetimo, mnogi već godinama vezuju za navodno skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića.

Glasnogovornik Republičkog javnog tužilastva Tomo Zorić izjavio je da je predloženo istražnom sudiji da u slučaju pogibije dvojice gardista sasluša osobe koje su radile u kasarni Topčider, a nisu do sada saslušane. Zorić kaže da je predloženo i saslušanje onih osoba koje su do sada bile saslušane, a radi utvrđivanja novih činjanica.

Tužilaštvo je također predložilo da se balističko vještačenje FBI-ja i nalaz vještaka Ljubiše Dragovića iz Michigana dostave vještacima koje je angažirao sud i vojnom tužilaštvu, kao i komisiji koju je angažiralo Vrhovno vijeće odbrane.

Na čelu nezavisne komisije koja je za razliku od vojnog tužilaštva zaključila da su garidsti ubijeni, a ne da su stradali u međusobnom obračunu, nalazio se Božo Prelević.

On za BBC o novim istražnim radnjama koje pokreće tužilaštvo kaže da razumije prijedlog o saslušavanju, ali da mu nije jasno zbog čega je neophodno dostaviti nalaz FBI-ja i dr. Dragovića nezavisnoj komisiji kada su oni, objašnjava Prelević, potvrdili nalaz nezavisne komisije.

"Nije mi baš najjasnije ni zašto bi dostavili onim vještacima za koje su dr. Dragović i FBI utvrdili da su govorili neistinu", kaže Božo Prelević.

Ni advokatu porodice nastradalog gardista Dragana Jakovljevića, Predragu Saviću, nisu jasni novi momenti u istrazi.

''Neko ko je četiri godine opstruirao istragu i skrivao istinu sada treba da se izjašnjava o notornim činjenicama, o činjenicama koje su potpuno dokazane. Nemamo ništa protiv saslušanja osoba koje su bile u kasarni, ali to samo dokazuje da su učinjeni mnogi bitni propusti u istrazi. Tužilaštvo ima i prečeg posla od toga. Već bi moglo da ispita ulogu ovih vještaka koji su skrivali istinu", kaže advokat Predrag Savić.

On u izjavi za BBC ističe i da je upućena žalba Ustavnom sudu Srbije, kao i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kojom se zahtijeva poništenje oslobađajuće presude za tadašnjeg vojnog tužioca Vuka Tufegdžića, koji je, kako tvrde porodice poginulih i njihovi advokati, iznosio neistine u vezi s tim slučajem.

Bivši vojni tužilac Tufegdžić, inače, i dalje stoji iza nalaza svoje komisije da su se vojnici međusobno poubijali.

Zbog svih kontroverzi koji prate slučaj pogibije gardista u Topčideru bivši predsjednik nezavisne komisije Božo Prelević ne vjeruje da će tužilaštvo podići optužnicu protiv N. N. osoba za ubistvo gardista.

''Ja prosto mislim da tužilaštvo sve više pokazuje javnosti da ono nije nepristrasno u ovom postupku. Sve bih više volio da znam zašto tužioci ne traže ubicu. Zašto sve drugo rade osim toga'', kazao je Prelević za BBC.

Advokat porodice jednog od nastradalih gardista, Predrag Savić, vjeruje da je pravda dostižna. ''Izgledalo je prije četiri godine da nikada nećemo dokazati da nije bilo samoubistva u Topčideru, ali se sada pokazalo sasvim izvjesno da su vojnici strijeljani, ubijeni. Ako bi se krenulo ozbiljno u istražne radnje, mogli bismo se nadati i nekom boljitku u ovom predmetu", kaže Savić.

Slučaj pogibije gardista u kasarni u Topčideru i dalje izaziva veliku pažnju javnosti, stručnjaka i medija koji su spekulirali i o tome kako je vojnike navodno ubilo osiguranje Ratka Mladića koji se krio u kasarni.

Istu tezu iznosila je svojevremeno i tadašnja glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte.