Sud u Beogradu
0

Novčana odšteta za ubistvo Albanca Behrama Gigollaja

Sarajevo-x.com
Prvi opštinski sud u Beogradu je donio presudu kojom se država Srbija obavezuje da Ryvi, Ganiju, Hakiju, Lumnije i Asmanu Gigollaj, supruzi i djeci pokojnog Behrama Gigollaja, koga su nepoznati napadači na smrt pretukli 24. marta 1999. godine u Mataruškoj Banji za vrijeme NATO napada, isplati odštetu u iznosu od tri miliona dinara (oko 38.325 eura), zbog odgovornosti za nesprječavanje napada.

Behram Gigollaj se 1988. godine doselio sa Kosova u Matarušku Banju, gdje je otvorio pekaru. Povremeno su mu u vođenju pekare pomagali njegovi sinovi. U noći kada je počela NATO intervencija na SRJ, 24. marta 1999, Behram i njegov sin Gani počeli su da rade oko 23 sata. Nedugo potom, u radnju je provalila grupa od pet ili šest nepoznatih mladića. Čim su ušli, počeli su da ih tuku pesnicama, nogama. Nakon desetak minuta, grupa je pobjegla iz pekare. Gani je našao oca ispred radnje u lokvi krvi i bez svijesti. Ubrzo je došla Hitna pomoć koja je odvezla povrijeđenog Behrama, a Gani je tu noć proveo kod komšija.

Sutradan, Ganija je ispitala policija, a nekoliko dana poslije događaja, Gani je izbjegao iz Srbije u Albaniju, da bi se našao sa porodicom koja je izbjegla sa Kosova. Behram Gigollaj, koji je ostao u bolnici u Kraljevu, podlegao je ranama 28. marta 1999. godine. Porodica je njegovo tijelo dobila preko MKCK tek u septembru 2000. godine.