Regija
0

Novaković: Na predsjedničke izbore utjecala i komplikovana situacija u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjeda kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića na izborima u Srbiji i velika izlaznost građana rezultat su i komplikovane situacije u Srbiji vezano za Kosovo, izjavio je šef poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković.

Ocijenivši rezultate jučer održanih izbora u Srbiji očekivanim, Novaković je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da treba sačekati drugi krug izbora u kojem su, smatra, veće šanse kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića.

U tom smislu, Novaković je rekao da je logično očekivati da će u drugom krugu Tadiću pripasti glasovi onih koji su podržali ostale kandidate, poput Velimira Ilića i da je logično da će i Nikolić dobiti vjerovatno glasove jednog broja onih koji su glasali za Socijalističku partiju Srbije.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a je naglasio i da izbor predsjednika ne smije uvesti Srbiju u krizu, jer podrška Demokratske stranke Srbije Nikoliću bi značila pad srbijanske vlade.

"Mislim da bi se situacija u Srbiji više komplikovala izborom Nikolića, a da li je to bolje ili lošije teško je u ovom momentu procijeniti", dodao je Novaković.