Regija
0

Nova Vlada Srbije za nekoliko dana

Anadolija
Srbijanski mediji spekulišu da će novu vladu u toj zemlji formirati Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Udrženi regioni Srbije (URS), ali i da je već dogovoren broj i podjela resora unutar buduće vlade.

Predsjedništvo SPS-a je na sinoćnjem sastanku ponudu SNS-a za formiranje vlade "prihvatilo veoma ozbiljno" i, kako se očekuje, odluka o koaliciji biće simbolično saopštena sutra na Vidovdan, 28. juna, nezvanično saznaje Anadolija.

Lider SPS-a Ivica Dačić je, nakon jučerašnjeg poziva Demokratske stranke (DS), da se SPS izjasni u vezi s dogovorom odmah nakon izbora između ove dvije stranke i prepreka za formiranje vlade, izjavio da njegova stranka bira da li će voditi vladu i da su dobili ozbiljnu ponudu od SNS-a.

"Ne biramo između DS-a i SNS-a, već biramo da li ćemo vladu da vodimo ili u njoj da učestvujemo", rekao Ivica Dačić i potvrdio da je dobio ponudu od SNS-a da bude premijer.

Dačić je ponudu naprednjaka nazvao "vrlo ozbiljnom".

"Želja da budete korektni prema političkim partnerima do sada, a sa druge strane politička realnost nameće neke druge postavke na političkoj sceni. Ja sigurno nisam odgovoran što je donijeta odluka da se raspišu vanredni predsjednički izbori jer sam bio protiv toga. Čekao sam Borisa Tadića mjesec dana da donese odluku o predsjedničkim izborima i mislim da je sada saasvim uredu da raspravimo na jedan otvoren i korektan način.

Ja nisam prihvatio ni jednu ponudu ni prijedlog nego smo ih primili k znanju. A, tome će odlučivati stranački organi", poručio je Dačić i dodao da će ta odluka, zbog toga što su poznate sve činjenice, biti donijeta brzo.

Lider SPS-a je naglasio da se njegova stranka ne izjašnjava i bira između SNS-a i DS-a i Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, već "biramo između njih i nas". DS je saopštio juče da je učinio sve da se brzo formira parlamentarna većina i da građani Srbije dobiju efikasnu Vladu.

Iz stranke čiji je lider Boris Tadić se podsjeća da je sa SPS-om odmah nakon izbora napravljen dogovor oko programa i bez postavljanja ikakvih kadrovskih uslova i zahtjeva obezbijeđena potrebna većina.

"Demokratska stranka je isključivo insistirala na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato SPS treba da poslije toliko vremena pružiti odgovor javnosti šta je prepreka za formiranje Vlade Srbije koja je principijelno dogovorena još 8. maja", navedeno je u saopštenju DS-a. Ističe se i da je SPS dala podršku zajedničkoj Vladi predvođenoj Borisom Tadićem i javnost mora da bude upoznata sa tim da li je taj dogovor na snazi.

Jedan od lidera kolicije koju predvodi SPS predsjednik Jedinstvene Srbije(JS) Dragan Marković u izjavi za medije potvrdio je da je lider socijalista Ivica Dačić dobio ponudu od SNS-a da bude premijer.

"Koalicija SPS-PUPS-JS dobila je ponudu od SNS-a da mandatar nove vlade bude Ivica Dačić. Mi iz koalicije SPS-PUPS-JS smo sinoć imali sastanak, ali se nismo o tome izjasnili, jer smo već razgovarali sa DS-om", rekao je Marković.

On je kazao da će predstavnici koalicije SPS-PUPUS-JS donijeti odluku o toj ponudi i izrazio očekivanje da će vlada biti formirana u narednih 15 do 20 dana.

Radio televizija Srbije (RTS) je, pozivajući se na na vrh te stranke, objavila kasno sinoć da će se sjednica Predsedništva SPS-a na kojoj će se odlučivati o razgovorima o novoj vladi i izboru koalicionog partnera najverovatnije održati danas i da će odluka o parlamentarnoj većini i sastavu vlade biti saopštena u nekoliko narednih dana.

Posle više od pedeset dana od izbora, i pregovora oko formiranja parlamentarne većine i vlade Srbije, beogradski mediji otvoreno navode da je došlo do dogovora između SNS-a, SPS-a i URS-a.

"Politika" piše da je lider SPS-a već odlučio i da je zajedno sa SNS-om i URS-om postigao dogovor oko sastava vlade.

Prema tim navodima, od potrebnih 126, nova parlamentarna većina će imati 131 poslanika i moguće je da im se pridruži neka od manjih partija. Vlada bi trebalo da ima 12 resora i 13 članova, Dačić bi bio premijer i ministar unutrašnjih poslova, vršilac dužnosti lidera naprednjaka Aleksandar Vučić bio bi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije, dok bi drugi potpredsjednik vlade bio lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

URS bi dobio resor inostranih poslova, privrede, regionalnog razvoja i rada. Potpredsednica SNS-a Jorgovanka Tabaković dobila bi Ministarstvo finansija.

Potpredsjednica socijalista Slavica Đukić Dejanović, prema tim informacijama, treba da bude na čelu Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i porodice, dok će predsednik Nove Srbije Velimir Ilić preuzeti resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nekadašnji prijatelj Željka Ražnjatovića Arkana, funkcioner SNS-a Borislav Pelević navodno bi bio novi ministar odbrane, piše "Politika".

Potpredsjednici SPS-a Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović zadržali bi funkcije - Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva prosvjete.

Beogradski mediji navode da je SNS insistirala da njoj pripadnu resori vezani za odnose sa međunarodnom zajednicom, a da unutrašnju politiku prepušta SPS-u i URS-u.

List "Press" je naveo da će lideru URS-a Mlađanu Dinkiću biti prepuštena oblast ekonomije i da SNS "i dalje čeka SPS" i da su šanse 50 odsto da se napravi vlada. Anadolija saznaje i da je lider DS-a Boris Tadić na juče održanoj sjednici predsjedništva demokrata bio spreman da Dačiću ponudi čak i mjesto premijera ali je naišao na neslaganje svojih najbližih saradnika.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je juče izjavio da je sasvim jasno da ne postoji spremnost da se formira vlada u kojoj bi učestvovala njegova stranka i odgovornost prebacio na Demokratsku stranku. Za nastavak agonije, kako je rekao, u kojoj se zemlja nalazi, i izbor pogrešnog puta kojim će se ubuduće kretati, kao i 90-tih godina, po riječima Jovanovića, krivi su prije svega socijalisti.