Srbija
0

Nova vlada sljedeće sedmice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski parlament završio je u utorak načelnu raspravu o prijedlogu zakona o ministarstvima koji bi trebao usvojiti na nastavku sjednice ovoe sedmice kao i zakon o izmjenama zakona o vladi kako bi se mogla izabrati nova vlada Srbije čiji je mandatar aktualni ministar financija Mirko Cvetković iz Demokratske stranke.

Kako predviđaju beogradski mediji, zbog velikog broja amandmana i stanovite opstrukcije dijela oporbe, posebno radikala, rasprava o sastavu nove vlade Srbije mogla bi započeti u petak, a vlada bi mogla biti izabrana iduće sedmice.

Osim primjedaba koje oporba ima na predložene zakone glede njihove ustavnosti i primjedaba o velikom broju ministarstava, kamen spoticanja tokom rasprave u utorak bio je i najnoviji prijedlog "Liste za europsku Srbiju" o spajanju ministarstva pravosuđa i ministarstva manjina čime i umjesto predloženih 24 nova vlada imala 23 ministarstva.

Šef kluba zastupnika nacionalnih manjina u srbijanskom parlamentu Balint Pastor izjavio je da se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Mađarska koalicija zalažu da bude formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

"To smo smatrali nužnim i u prošlom sazivu jer u Srbiji živi 18 posto pripadnika nacionalnih manjina", rekao je on novinarima u pauzi skupštinskog zasjedanja i najavio da će, ako ne bude formirano to ministarstvo, SMV morati preispitati podršku Prijedlogu Zakona o ministarstvima jer nisu konzultirani o amandmanu kojim se spajaju dva ministarstva.

Zastupnik Koalicije Albanaca Preševska dolina Riza Halimi izjavio je da će biti suzdržan što se tiče podrške Prijedlogu Zakona o ministarstvima i složio se s Pastorom da je nekorektno to što nije konsultiran u svezi s amandmanom.