Regija
0

Nova srbijanska vlada planira dodatno oporezivanje političara

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Budući premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova vlada uvesti i dodatno oporezivanje najviših državnih dužnosnika, od predsjednika Republike, preko ministara, do narodnih zastupnika.

"Ne može nijednom državnom dužnosniku da se realno od plaće oduzme manje nego nastavniku ili ljekaru'', rekao je Vučić za današnji Blic.

Novi porez za političare bit će uveden zato što bi nakon ukidanja solidarnog poreza i linearnog smanjenja plaća u javnom sektoru za 10 posto, najviši državni dužnosnici plaćali manji porez nego do sada, za razliku od običnih radnika koji će plaćati više.

Primjera radi, ministar s primanjima od 130.000 dinara do sada je plaćao solidarni porez 15.500, dok bi smanjenjem plaća 10 posto plaćao 13.000.

"Da bi se ispravila ova nepravda priprema se posebna mjera kojom će svi državni dužnosnici biti više oporezivani od običnih radnika u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom dužnosniku da se realno od plaće oduzme manje, nego nastavniku ili liječniku'', rekao je Vučić, prenosi Tanjug.