Regija
0

Nova runda pregovora Beograda i Prištine

SRNA
U Briselu će sutra biti održana druga runda pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na čijem će dnevnom redu biti snabdijevanje strujom, matične knjige i registarske tablice.

Šef delegacije Srbije Borko Stefanović rekao je da je polazna tačka u razgovorima o snabdijevanju strujom da se to pitanje stavi u sistemski okvir, istakavši da je Srbiji stalo da omogući domaćoj elektroprivrednoj kompaniji i građanima nesmetano snabdijevanje strujom.

"Struja na Kosovo stiže iz Albanije i iz Obilića, osim na sjeveru Kosova", rekao je Stefanović, naglasivši da je cilj da se građanima omogući da koriste energetsku infrastrukturu i da plaćaju struju srpskim kompanijama.

Povodom zahtjeva Prištine da matične knjige koje su uzete sa Kosova i Metohije budu vraćene, Stefanović je za Radio-televiziju Srbije rekao da se "nijedna suverena zemlja neće odreći originala matičnih knjiga i građana koji su tu evidentirani, jer bi to značilo odricanje od suvereniteta", ali da Beograd, kao rješenje, nudi kopije dokumenata.

On je naveo da je carinski pečat Kosova za Beograd neprihvatljiv, ali da Beograd nudi "kreativno rješenje", kao i za registarske tablice.

Vođa prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je da će biti otvorena pitanja energetike i registarskih tablica, kao i da se nada zatvaranju pitanja pokrenutih na prvom sastanku.

Tahirijeva je negirala da će tokom razgovora biti otvorena politička pitanja i na kraju status Kosova.
Na prvom sastanku, održanom 7. i 8. marta, otvorena su pitanja katastra, carinskih pečata, aviosaobraćaja, telekomunikacija i predsjedavanja regionalnom zonom slobodne trgovine CEFTA.