Nova hapšenja zbog zločina u Medačkom džepu

F
FENA
1.3.2012. u 15:09
0
5
Nova hapšenja zbog zločina u Medačkom džepu
0
Nova hapšenja zbog zločina u Medačkom džepu Mirko Norac
Peterica bivših hrvatskih vojnika uhapšena su danas zbog sumnje da su počinili ratni zločin u akciji Medačkome džepu za koji je po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno već osuđen bivši general Mirko Norac, saznaje se od izvora bliskog istrazi.
Dvojica bivših pripadnika HV-a uhapšena su u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu.

Još nije poznat identitet uhapšenih i što im se stavlja na teret, no neslužbeno se saznaje da je riječ o neposrednim počiniteljima zločina koje je otkrila policija te da ih se tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Slučaj vodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u kojemu zasad ne žele otkrivati pojedinosti.

Za zločine u Medačkome džepu pravomoćno je osuđen hrvatski general Mirko Norac, koji je krajem novembra prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne. Norac je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkom džepu i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Za zločine u Medačkome džepu po zapovjednoj odgovornosti sudilo se i hrvatskom generalu Rahimu Ademiju, koji je pravomoćno oslobođen jer je, po obrazloženju suda, imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo, koji je Norcu izdavao zapovijedi.

Na suđenju su Ademi i još nekoliko svjedoka izjavili da je akcijom zapovijedao Domazet, koji je to, pak, porekao, ističući da je njegova uloga bila samo savjetodavna.

Norac je, pak, ustvrdio je sud imao punu zapovjednu ovlast u odnosu prema 9. gardijskoj brigadi i njezinim pridruženim domobranskim postrojbama.

Na području Medačkoga džepa su 9. do 17. septembra 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Suđenje Ademiju i Norcu počelo je na zagrebačkome Županijskom sudu u junu 2007. i trajalo je gotovo godinu dana. Riječ je o prvom slučaju koji je Hrvatskoj prepustio Haaški sud.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: