{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveški sociolog predviđa konfederaciju Srbije i Albanije

S
16.2.2010. u 10:11
0
53
Norveški sociolog predviđa konfederaciju Srbije i Albanije
0
Norveški sociolog predviđa konfederaciju Srbije i Albanije
Johan Galtung
Međunarodni pregovarač u četrdesetak konflikata širom svijeta, norveški sociolog Johan Galtung vjeruje da će u narednih 50 godina na Balkanu biti stvorena konfederacija Srbije i Albanije prema švicarskom modelu.
Galtung, koji je osnivač modernih Studija mira i član savjetodavnog Komiteta za demokratiju UN, rekao je za beogradsku "Politiku" da bi većina kantona u toj konfederaciji bila albanska, a da bi najmanje tri bila srpska, jedan u okolini Prištine, dva na sjeveru prema Srbiji.

"U srpskim kantonima uprava bi trebalo da bude u potpunosti prema srpskom idiomu. Ipak, ako srpski kantoni budu ostali u sastavu 'Kosova republike' i budu počeli da se otvaraju prema Srbiji, onda treba očekivati da se i albanski kantoni 'Kosova Republika' otvore prema Albaniji", rekao je Galtung.

On vjeruje da će u narednih 50 godina na Balkanu doći biti stvorena konfederacije Srbije, Kosova i Albanije, pa bi svi mogli postati članovi EU poput zemalja Beneluksa ili možda do osnivanja grupacije poput zajednice nordijskih zemalja gdje su neke članovi briselske familije a druge ne.

Prema njegovom mišljenju, logično je da se Srbija pridruži EU.

"Srbija ionako jeste evropska zemlja, ona nema snagu i tradiciju Švijcarske da ostane van EU", smatra Galtung.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: