Regija
0

Norveška Srbiji izručuje Damira Siretu, osumnjičenog za ratni zločin na Ovčari

FENA
Norveška vlada odlučila je Srbiji izručiti Damira Siretu, osumnjičenoga za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, priopćilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

O zahtjevu Srbije za izručenje osumnjičenog Sirete norveška je vlada odlučivala u petak, a Sireta bi srbijanskim pravosudnim organima trebao biti izručen najkasnije za mjesec dana.

Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva, tijekom procesa optuženima za ratni zločin na Ovčari pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, "došlo se do podataka da je Damir Sireta, kao pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara odgovoran za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika i ranjenika u hangaru i nad jamom na Ovčari 1991. godine".

Tužiteljstvo je potom protiv Sirete pokrenulo istragu, te raspisalo međunarodnu tjeralicu, na temelju koje je on i uhićen u Norveškoj u prosincu 2006. godine.

Siretino izručenje je, osim Srbije tražila i Hrvatska, a srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine navodi da je odluka norveške vlade o izručenju Srbiji imigranta Sirete "presedan, s obzirom na to da su norveški sudovi dosad odbijali ekstradiciju osoba s teritorija te zemlje".

Pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u tijeku je ponovljeni postupak protiv 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, a prošloga tjedna Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je optužnicu i protiv Milorada Pejića, koji je živio u Velikoj Britaniji i koji je uhićen u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" 19. ožujka ove godine.

Tužiteljstvo je zatražilo da postupak protiv Pejića bude pripojen postupku protiv 16 optuženih koji se pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja 21. travnja.