Regija
0

Norveška će izručiti Srbiji Damira Siretu optuženog za ratne zločine

FENA
Norveška će izručiti Srbiji jednog hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratne zločine, saopćilo je u utorak norveško ministarstvo pravde.

"Ministarstvo pravde odlučilo je da izruči Srbiji jednog hrvatskog državljanina optuženog za ratne zločine, za kojim tragaju istovremeno Srbija i Hrvatska", navodi se u saopćenju ministarstva.

Paal Loenseth, glavni tužitelj Norveške, izjavio je da se radi o čovjeku po imenu Damir Sireta.

Za Siretom, koji se u Norveškoj nalazi od 1998. a u zatvoru je od 6. oktobra 2006., traga Srbija zbog navodne umiješanosti u "zločinačkom ponašanju" nad hrvatskim ratnim zatvorenicima u mjestu Ovčara blizu Vukovara.

Optuženi je naredio smaknuće oko 200 hrvatskih boraca, koji su položili oružje, a on lično učestvovao u njihovom pogubljenju.

Hrvatska, koja je Siretu osudila u odsustvu 2000. na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubistva jednog zatvorenika, također traži njegovo izručenje.

Wenche Kvernland, zvaničnica ministarstva pravde je precizirala da će Sireta biti izručen u toku naredne četiri sedmice, dodavši da on ima pravo da, u roku od tri sedmice, uloži norveškom kralju žalbu na ovu odluku.