KFOR će nastaviti uklanjati barikade
0

Noć na sjeveru Kosova protekla mirno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protekla noć na sjeveru Kosova, gdje su pripadnici međunarodnih snaga KFOR-a u srijedu počeli akciju uklanjanja barikada koje su na cestama postavili lokalni Srbi, protekla je mirno, javili su srbijanski mediji.

Iz KFOR-a je saopćeno da je tokom dana u sukobima lakše povrijeđeno osam pripadnika međunarodnih snaga, a mediji također prenose da je povrijeđeno više od 20 srpskih civila.

KFOR će, kako izvještavaju prištinski mediji, nastaviti s uklanjanjem svih barikada na cestama na sjeveru Kosova kako bi ostvario slobodu kretanja i sigurno okruženje za sve građane, dok beogradski mediji prenose izjavu časnika KFOR-a kako mu je iz zapovjedništva KFOR-a naloženo da se ustraje u akciji uklanjanja barikada.

Misija Evropske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) saopćila je kako je u srijedu prijepodne započeta zajednička operacija sa snagama KFOR-a radi obnove slobode kretanja na sjevernom Kosovu, pri čemu su uklanjane barikade u području općine Zubin Potok i blizu graničnog prijelaza Brnjak.

EULEX je pozvao građane da ostanu mirni i poštuju vladavinu prava, te objasnio kako je cilj akcije unaprjeđenje vladavine zakona u tom djelu Kosova. U saopćenju se dodaje kako su pripadnici EULEX-a tokom akcije blizu Brnjaka priveli nekoliko civila koji su kasnije pušteni, kao i da je bilo nekoliko manjih izgreda.

Potpora akciji KFOR-a i EULEX-a u srijedu je stigla iz ureda predsjednice Kosova Atifete Jahjage, pri čemu se u saopćenju kaže kako su aktivnosti ekstremističkih struktura na blokadama cesti u suprotnosti s kosovskim ustavom, nacionalnim zakonima i međunarodnim standardima slobode kretanja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na sjeveru Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana. Lokalnim Srbima na barikadama kod Zubinog Potoka tokom večeri su se, kako izvještavaju mediji, pridružili mještani okolnih općina na sjeveru Kosova.

KFOR je posljednjih nekoliko dana sa predstavnicima lokalnih Srba pregovarao da uklone barikade i zaprijetio da će on to učiniti sam ako stanovnici ne poslušaju, pri čemu je rok za dobrovoljno uklanjanje barikada istekao u srijedu navečer.

Kosovska vlada 16. septembra započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristi helikopterima.