Uskoro preokret
24

Nobelovac Levitt vjeruje da će se SAD brže izboriti s koronavirusom nego što se predviđalo

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nobelovac Michael Levitt kazao je da će Sjedinjene Američke Države uskoro doživjeti prekretnicu kada je riječ o suzbijanju koronavirusa. Inače, Levitt je predvidio i kada će proći najgora kriza u Kini.

Profesor na Univerzitetu Stanford Michale Levitt, koji je 2013. godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju, rekao je da ne vjeruje da će se ovaj virus u SAD-u zadržati mjesecima ili čak godinama te da će dovesti do velikog broja umrlih.

"Ono što sada trebamo jeste da iskontroliramo paniku. Bit ćemo dobro", uvjeren je Levitt koji je tačno predvidio kada će proći najteži period u Kini.

Njegov optimistični izvještaj o Kini kazao je da će ta zemlja dostići oko 80.000 slučajeva i 3.250 smrti. I nije bio daleko, Kina je prijavila 81.588 slučajeva oboljelih od koronavirusa s 3.281 smrtnim slučajem, zaključno s 24. martom.

Levitt se trenutno bavi sa 78 zemalja koje dnevno prijave više od 50 novozaraženih. Rekao je i da se fokusira na nove slučajeve te da za razliku od ukupnih iznosa vidi i "znakove oporavka" u svakom mjestu.

"Brojevi su i dalje veliki, ali postoje jasni znakovi usporenog rasta", rekao je Levitt, ne nudeći konkretan datum kada će SAD vidjeti svoju prekretnicu.

Sjedinjene Američke Države do sada su prijavile 68.905 oboljelih te 1.037 smrtnih slučajeva.