{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka štampa: "Srbiju treba držati podalje od Evropske unije"

S
13.10.2011. u 11:22
0
103
Njemačka štampa: "Srbiju treba držati podalje od Evropske unije"
0
Njemačka štampa: "Srbiju treba držati podalje od Evropske unije"
Foto: Ilustracija
Njemački listovi ocjenjuju da Srbija nije zaslužila status kandidata za članstvo u EU te da Unija ne bi ništa rizikovala ni na političkom ni na geostrateškom planu kada bi vladi u Beogradu "pokazala bič, umjesto da je obasipa kockama šećera".
"Süddeutsche Zeitung" piše da "državu koja se nalazi u otvorenom sporu sa drugom državom (Kosovom), a ne pokazuje ubjedljiv trud da taj spor riješi, treba držati podalje od vrata EU ".

Evropska komisija trebalo bi da Srbiji još jednom jasno stavi do znanja da će pristup Uniji imati tek kada kosovski konflikt definitivno i mirnim putem bude riješen, u čemu se očekuje značajan doprinos Beograda", navodi "Süddeutsche Zeitung".

Uz ocjenu da je Srbija mnogo više upućena na EU nego obratno, list dodaje da Beograd nema alternativu i nema na šta drugo da se orijentiše.

"Jedan pogled na geografsku kartu i na privredne interese Srbije pokazao bi da su njene prijetnje da će se ponovo približiti Rusiji ili vratiti na preddemokratski period - šuplje priče", navodi se u njemačkoj štampi.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung " piše da o približavanju Srbije EU "treba dvaput, pa i triput, razmisliti".

"EU bi trebalo da uslovi to približavanje rješavanjem konflikta sa Kosovom. Slučaj Kipra pokazao je da je kasnije rešavanje problema nemoguće - sa svim posljedicama po unutrašnje funkcionisanje EU", navodi list.

"Osim toga, ima sumnji u to da će unutrašnji sastav Srbije u doglednoj budućnosti biti kompatibilan sa EU", zaključuje "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: