Njemački ambasador u Srbiji
0

Njemačka ne traži priznanje Kosova

SRNA
Njemački ambasador u Srbiji Volfram Mas izjavio je da nema osnova za pretpostavke da će Njemačka, poslije parlamentarnih izbora, tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, kao uslov za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon informacija koje su se pojavile u medijima da će, poslije formiranja Vlade, kancelarka Angela Merkel postaviti Beogradu priznanje Kosova kao uslov za eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju, Mas je za Televiziju B92 rekao da je "veoma iznenađen" takvim napisima.

"Ne vidim nikakvu osnovu za takve pretpostavke. Prije oko dvije nedjelje, 14. i 15. septembra, imao sam razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova i u kabinetu kancelarke, da je bilo ikakvih promkena stava vjerujem da bih o tome bio obaviješten", rekao je Mas.

On smatra da je "riječ samo o hipotezi nekog eksperta, ali da ona nije utemeljena".

"Kancelarka ostaje ista, i spoljna politika ostaje ista", tvrdi njemački ambasador.

Mas je rekao da ne vidi mogućnost da se Trgovinski sporazum između Srbije i EU deblokira, "osim da se uhapsi Ratko Mladić i prebaci u Hag".

"Za mene je mnogo važnije, kada se govori o približavanju Srbije EU, da Vlada, parlament i administracija nastave putem koji predviđa set pravnih normi i propisa Evropske unije. Srbija je, od početka ove godine, već uspjela da veoma ubrza taj proces i mislim da je na veoma dobrom putu", rekao je Mas.