{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nisam bila obaviještena o Josipovićevom govoru"

F
16.4.2010. u 15:08
0
41
"Nisam bila obaviještena o Josipovićevom govoru"
0
"Nisam bila obaviještena o Josipovićevom govoru"
Jadranka Kosor
Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je danas žaljenje što se hrvatski predsjednik Ivo Josipović, "unatoč odredbama Ustava", oko svojih poruka o hrvatskoj politici prema BiH nije konsultirao s vladom, a predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je nakon sjednice Predsjedništva izjavila kako smatra da je trebala biti obaviještena o onome što će Josipović reći u Sarajevu.
"Suština današnjih razgovora u stranci je da se svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku moramo držati Ustava i zakona", rekla je Kosor nakon trosatne sjednice Predsjedništva.

Kazala je kako nije bila upoznata s tim što će u Sarajevu govoriti Josipović, koji je u bh. parlamentu izrazio žaljenje zbog hrvatske politike prema BiH u 1990-ima.

Kosor smatra da ju je Josipović trebao obavijestiti što će govoriti u BiH. "Smatram da sam trebala biti obaviještena", rekla je Kosor novinarima, napuštajući HDZ-ovu središnjicu.

Predsjedništvo HDZ-a priopćenjem je, pak, izrazilo "duboko žaljenje što, unatoč odredbama Ustava, predsjednik Josipović nije svoje poruke koordinirao s vladom".

Predsjedništvo ističe izuzetnu važnost izražavanja pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političku pripadnost, a Josipovićev poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom selu smatra pozitivnim korakom u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

Naglašavaju, međutim, da je Hrvatska prva priznala neovisnost BiH, te da je toj državi bila saveznik u borbi protiv velikosrpske agresije.

"Predsjedništvo HDZ-a žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Hrvatske opstanku BiH, od zbrinjavanja stotina hljada izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onoga u Srebrenici", stoji u priopćenju.

Predsjedništvo je najoštrije odbacilo dio Josipovićeva govora u kojem se tvrdi da je "Hrvatska u 90-im godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina hiljada, milione raseljenih, uništeno gospodarstvo i uništene obitelji".

HDZ tvrdi da su Josipovićeva stajališta u neskladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu iz oktobra 2000., kojom je utvrđeno da je Hrvatska vodila "pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome".

Podsjećaju da je Deklaracija obvezala sve dužnosnike da, u skladu s navedenim načelima, štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata.

"Predsjedništvo HDZ-a inzistira na dosljednom poštivanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija", stoji u priopćenju, u kojem HDZ ističe i da će se "i dalje zauzimati za politiku utemeljenu na prihvaćanju hisorijskih činjenica, odbacivanju revizije historiji Domovinskog rata, ali i snažnog usmjerenja prema budućnosti suradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: