Srbija
0

Nikolić traži da parlament raspravlja o odluci Crne Gore

FENA
Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić zatražio je večeras od predsjednika Skupštine Srbije da parlament i sutra nastavi rad - raspravom o odluci Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i ukazao da su tim činom ugoroženi budući odnosi sa susjednom državom, Crnom Gorom.

Povodom odluke Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Nikolić je ukazao da su time dovedeni u pitanje ne samo budući odnosi s tom susjednom državom nego je "pod znakom pitanja i subina srpskog naroda u Crnoj Gori".

Nikolić se pozvao na ustavnu obavezu Srbije, koja predviđa zaštitu prava svojih sunarodnika van granica matične države, i apelovao na poslanike da budu jedinstveni oko te teme, jer je u pitanju najviši interes Srbije.

"Situacija je veoma ozbiljna. U ovom trenutku je jedna prava srpska država priznala nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Nikolić i dodao da je "dio srpskog življa osuđen da živi u državi koja je priznala da u matici, u Srbiji, može da postoji još jedna država".

Nikolić je rekao poslanicima da je "priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore tema na kojoj se iskazuje patriotizam bez obzira ko kojoj političkoj stranci pripada".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocijenio je večeras da Crna Gora, "zahvaljujući izdajnicima, priznanjem nezavisnosti Kosova počinila najsramniji čin u svojoj istoriji".

On je u izjavi Tanjugu rekao da će takva odluka imati dalekosežne posljedice po srpski narod, jer priznanje nezavisnosti Kosova koje je učinila bilo koja zemlja ne može toliko da zaboli kao priznanje Crne Gore, koja je oduvijek važila za "srpsku Spartu".

Todorović je naveo da SRS nije iznenadio takav čin Crne Gore, jer je, kao je naveo, bilo jasno da se predsjednik vlade Milo Đukanović vraća u politiku kako bi "obavio još jedan prljavi posao i na taj način se izvukao od optužbi za šverc duhanom".

Napomenuvši da u Srbiji živi preko 250.000 ljudi koji potječu iz Crne Gore, Todorović je ocijenio da čin priznanja Kosova pokazuje "da je crnogorska vlada pristala da Crna Gora bude američka kolonija koja izvršava naloge SAD-a".

On je istakao da SRS insistira na tome da se protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova podnese tužba Međunarodnom sudu pravde i da diplomatski odnosi sa tim državama budu prekinuti.

Predsjednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović je najavila da će već večeras razgovarati s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i prenijeti im zahtjev poslanika da dođu na sutrašnju sjednicu i obrate se parlamentu povodom te odluke Crne Gore.

Vlada Crne Gore odlučila je danas da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da s Prištinom uspostavi pune diplomatske odnose, saopćio je ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je večeras da je crnogorsko priznanje jednostrano proglašene nezvisnosti Kosova "skandalozan i sraman potez" rukovodstva te države.

"To je skandalozan i sraman potez i potez koji je protivan većinskom raspoloženju građana Crne Gore", rekao je Vukadinović Tanjugu. On je kazao da je takva odluka "dramatična" iz dva razloga - što ju je donijela država koja je najbliži prijatelj i rođak Srbije i što je donijeta samo dan nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde u Haagu traži da ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Još paradoksalnije je to što je Crna Gora jučer glasala za tu rezoluciju, a već danas priznala državu Kosovo", istakao je Vukadinović.

Prema njemu, Crna Gora je odluku donijela u koordinaciji sa Washingtonom, a u cilju obesmišljavanja i kompromitovanja jučerašnje odluke Generalne skupštine UN i slanja poruke Srbiji i zemljama koje su podržale rezoluciju da su za SAD odluke Generalne skupštine UN i Međunarodnog suda pravde irelevantne i ništavne.