Regija
0

Nikolić prebacuje Tadiću zbog izvinjenja Hrvatima za zločine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Radio-televiziji Srbije u srijedu navečer kandidati za predsjednika Srbije u drugom krugu izbora koji će se održati 3. februara, demokrat Boris Tadić i Tomislav Nikolić, bez mnogo polemike suočili su svoje programe i pozvali građane da upravo njima daju svoj glas.

Televizijski duel na državnoj televiziji počeo je uvodnim trominutnim izlaganjima dvojice kandidata, a zatim predočavanjem programa u osam tačaka i replikama.

Tadić i Nikolić govorili su o svojim viđenjima problema Kosova, evropskih integracija, pitanju vojske i obrane, ekonomskim perspektivama, boljem životu građana, mogućnostima za mlade, međunarodnim odnosima i planovima za budućnost Srbije.

Oba kandidata u TV-duelu ostali su pri svojim porukama iz kampanje: Tadić je naglašavao neophodnost evropskih integracija i odmaka od vremena vlasti Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja te njegovog zamjenika Tomislava Nikolića, dok je Nikolić napadao Tadića i naglašavao da Srbija mora biti bliska s Rusijom, kao i Evropom ukoliko ona "prihvati cjelovitu i uspravnu Srbiju", koja podrazumijeva i Kosovo.

Nikolić je Tadiću u suočavanju, među ostalim, prebacio ispriku Hrvatima za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda, te upitao zbog čega od predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića nije tražio ispriku za zločine nad Srbima.

Iako niko od analitičara ne želi prognozirati ishod drugog kruga predsjedničkih izbora i usprkos tome što istraživanja javnog mnijenja u posljednje dvije sedmice nisu bila objavljivana u javnosti, iz istraživanja koje je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u srijedu predstavio u Beogradu proizlazi da Tadić ima blagu prednost pred Nikolićem, uz ogradu da posljednja dva dana kampanje i televizijsko suočavanje dvojice kandidata mogu utjecati na opredjeljenje dosad neopredijeljenih birača.

U Srbiji u četvrtak u ponoć počinje predizborna šutnja, koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 3. februara u 20 sati.