Regija
0

Nikolić pozvao na protest ako bude proglašena nezavisnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozvao je danas predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da zajedno organiziraju veliki protest protiv nezavisnosti Kosova.

Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da bi, ukoliko nezavisnost Kosova bude proglašena u nedjelju, protest, sa koga bi svijetu bila poslana poruka da Srbija ne prihvata nezavisnost pokrajine, trebalo da bude organiziran iduće sedmice, na mjestu na kojem može da stane milion ljudi, koliko očekuje da će se okupiti tim povodom.

On je istakao da SRS želi da pomogne u organizaciji tog protesta i da pozove sve građane Srbije da javno iskažu stav o nezavisnosti srpske pokrajine, a da sa protesta svijetu treba da bude poslana poruka da Srbija tu nezavisnost nikada neće prihvatiti.

Zamjenik predsjednika radikala je naglasio da je poželjno da na tom protestu učestvuju sve stranke i lideri jer će u tom slučaju skup biti "potpuno kontroliran" i pokazat će kolika je snaga Srbije.

Nikolić je u ime SRS-a zahtijevao od državnog rukovodstva jedinstvo u borbi za stvaranje šansi za vraćanje Kosova u sastav Srbije, a od Vlade Srbije jasne i konkretne mjere u slučaju proglašenja nezavisnosti, kako prema "toj novoj državi", tako i prema onim državama i organizacijama koje je budu priznale, dodajući da o tim mjerama treba da se izjasni i parlament.

On je istakao da će radikali podržati mjere Vlade Srbije ukoliko to budu mjere koje će jasno braniti suverenitet i integritet Srbije.

SRS smatra, kako je Nikolić rekao, da Srbija u slučaju proglašenja nezavisnosti "građanima koji su lojalni Srbiji" treba da pomogne na svaki način.

Jedna od mjera trebalo bi, kako je rekao, da bude i da pasoši Kosova ne smiju da važe u Srbiji i da Srbija ne dopusti protok robe i kapitala sa Kosova.

Sa državama koje priznaju nezavisnost, naveo je Nikolić, Srbija treba da ima samo protokolaran i diplomatski odnos, u kojem neće biti prijateljstva, dok u odnosu sa organizacijama, posebno sa EU, Srbija, kako je kazao, "ne smije da se ponižava".

Prema njegovim riječima, radikali će, ukoliko bude proglašena nezavisnost Kosova, predložiti i promjenu Ustava Srbije kojom bi se obavezali svi oni koji nekada budu bili izabrani da učine sve da povrate Kosovo u sastav Srbije.

Na pitanje novinara da li će i radikali ići na Kosovo, kako to najavljuju iz pojedinih stranaka, Nikolić je rekao da ne zna zašto bi SRS u tome učestvovao, jer, kako je objasnio, nije vrijeme za "pozorišne predstave".

Nikolić je ponovio da SRS nikada neće podržati manjinsku vladu, da nikada u vladu neće ući bez izbora i da "ukoliko ima ozbiljnosti među onima koji vode državu mi sad nećemo imati izbore", javio je Tanjug.

"Ja izbore ne tražim iako sam u opoziciji... Ali ja ih ne tražim u ovih nekoliko mjeseci kada ćemo biti na velikim iskušenjima", rekao je Nikolić.