Regija
9

Nikolić ponovio: U Srebrenici se desio težak zločin, a ne genocid

SRNA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je da je u slučaju Srebrenice riječ o "teškom zločinu" te istakao da je i Skupština Srbije usvojenom rezolucijom osudila "težak zločin" počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

On je rekao za Tanjug da je srpski parlament marta 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, te da se u tom dokumentu ne pominje genocid.

Nikolića su zbog ranije izjave da je u Srebrenici počinjen "težak zločin", a ne "genocid", kritikovali zvaničnici EU, SAD, nevladine organizacije i pojedini međunarodni predstavnici, kao i glavni haški tužilac Serge Brammertz.

Nikolić je rekao da od prve zvanične posjete Briselu 14. juna očekuje otvoren razgovor sa evropskim zvaničnicima te da će od njih tražiti jasan odgovor na pitanje da li EU insistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova da bi nastavila put ka EU.

On je rekao da će izaći sa planom za Kosovo, ako buduća vlada Srbije ne želi da izađe sa planom koji bi konačno opredijelio Srbiju u odnosu na to pitanje te dodao da je spreman da razgovara sa predstavnicima Albanaca sa Kosova osim Hašima Tačija, za koga, kako kaže, postoji osnovana sumnja da je počinio teške zločine nad srpskim narodom.