|

Nikolić: Odnosi s Hrvatskom ne idu na dobro, Gotovina je bio ciničan

Nikolić: Odnosi s Hrvatskom ne idu na dobro, Gotovina je bio ciničan
2
F
FENA
26.11.2012. u 12:15
124
komentara
2

dijeljenja
Nikolić: Odnosi s Hrvatskom ne idu na dobro, Gotovina je bio ciničan Tomislav Nikolić
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru za list Kurir u ponedjeljak da odnosi s Hrvatskom, "zemljom koja slavi svoj zločin", ne idu na dobro, a poziv generala Ante Gotovine da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku ocijenio je ciničnim.
"Imao sam velike planove o tome da s Hrvatskom i BiH konačno uspostavimo dobre odnose. A ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Hrvatski je predsjednik do ove presude (Gotovini i Markaču) tražio razloge zašto da ne nastavimo pomirbu. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu i sada bi htio razgovarati - ja kao predsjednik naroda koji je činio zločine i on kao predsjednik naroda koji nije ni za što osuđen", rekao je Nikolić u intervjuu Kuriru.

Srbijanski predsjednik sugerisao je da se moraju tražiti načini da Srbija s Hrvatskom sarađuje u ekonomskim i drugim područjima od zajedničkog interesa. "Ali, očigedno je da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno sarađuvati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?", rekao je Nikolić.

Na primjedbu novinara da će biti "optužen za oštre riječi", Nikolić je uzvratio: "Pa neka me optuže! Uvijek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno. Pa eto, bar smo u nečemu slični".

Poziv generala Ante Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku Nikolić je nazvao ciničnim. "Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić uspoređujući kako se Srbija i Hrvatska očituju prema zločinu.

"Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhapsila Mladića i odvela ga u Haag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u Oluji strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda strijeljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", ocijenio je Nikolić.

Predsjednik Srbije je procijenio da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu odbaciti tužbe i Hrvatske i Srbije kojima se uzajamno optužuju za genocid. "Mislim da će sud odbaciti i jednu i drugu tužbu. Dobro je što smo mi odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tu tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tu tužbu malo potkrijepio", rekao je Nikolić, dovodeći u vezu oslobađajuću presudu generalima s prijemom Hrvatske u Europsku uniju (EU). "Nije u redu to što EU nije htjela opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njezin ulazak u Uniju”, ocijenio je Nikolić.

On smatra da Srbiju čekaju novi uvjeti za pregovore u EU. "Ali, Srbija je uređena država barem kao polovina novih članica EU-a i spremna je biti u Uniji. To što nismo otpočeli pregovore je znak da nas čeka neki novi uvjet", rekao je Nikolić, napravivši novu usporedbu s Hrvatskom. "A da smo mi proslavili ovako nešto kao što je Hrvatska proslavila (oslobađanje generala), ne bismo nikad u istoriji zaslužili da budemo članica", kaže Nikolić i naglašava da je "nepristojno Srbiju držati po strani, a Hrvatsku primiti u Uniju".
Prijavi grešku


Komentari (124)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...