Srbija
0

Nikolić: Očekujem da će se RS vrlo brzo otcijepiti od BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podrška nezavisnosti Kosova dat će Srbima u Bosni i Hercegovini pravo na samoopredjeljenje i odcjepljenje od BiH što bi se vrlo brzo moglo i dogoditi, smatra predsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić kazao je također da bi Srbija trebala dobro razmisliti o tome da li treba načiniti dalje korake koji će je približiti članstvu u Evropsku uniju zbog činjenice da većina članica EU namjerava priznati nezavisnost Kosova, izvještava Reuters.

"Moramo vidjeti ko je naš prijatelj, a ko to zasigurno nije. Moramo staviti na čekanje naše odnose sa Evropskom unijom i sa svim drugim državama koje priznaju nezavisnost Kosova. Ne smijemo učiniti ništa što bi moglo ostaviti dojam da prihvatamo nezavisnost, a pregovori sa EU mogli bi se upravo tako protumačiti“, objasnio je Nikolić u intervjuu za Reuters.

Nikolić je u istom razgovoru naglasio da bi se posljedice kosovske nezavisnosti najviše mogle osjetiti u Bosni i Hercegovini.

"Republika Srpska uvijek je bila više država od Kosova. Stoga, zašto i ona ne bi imala pravo na referendum i odcjepljenje? Kako bi Evropska unija na takav zahtjev mogla odgovoriti sa ne? Očekujem da će se RS vrlo brzo otcijepiti od BiH“, poručio je Nikolić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić naglasio je i da bi odluka Hrvatske da prizna nezavisnost Kosova mogla "povrijediti neke stare rane“.