{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolić: Neću ići u Sarajevo gdje optužuju Srbe

S
10.6.2014. u 08:09
330
232
Nikolić: Neću ići u Sarajevo gdje optužuju Srbe
330
Nikolić: Neću ići u Sarajevo gdje optužuju Srbe
Tomislav Nikolić (Foto: EPA)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer "ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod".
On je naveo da je Predsjedništvo BiH nadležnost za organizaciju obilježavanja prenijelo na Sarajevo, koje želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su "na tom mjestu srpski zločinci ubijali građane Sarajeva".

"Kako ja da dođem tamo? Je li to poziv da ne dođem? Tako ne možemo da se mirimo. Hoćemo li da se mirimo ili da idem tamo gde će da optuže moj narod", rekao je Nikolić za RTS.

On je objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obilježavanje u Sarajevo i da se o tome dogovarao sa rukovodstvom Republike Srpske i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Nikolić je dodao da je i Radmanović odlučio da ne ode na obilježavanje u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU.

Nikolić je naveo da će učestvovati na obilježavanju 4. avgusta u Belgiji, na poziv kralja te zemlje, koja je u Prvom svjetskom ratu teško nastradala i dodao da pokušava da stigne svuda gdje se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Govoreći o vanjskoj politici, Nikolić je rekao da Srbija ne smije da se opredjeljuje između EU i Rusije i da bi volio da vodi politiku kao što je nekada Josip Broz Tito, ali da treba da usklađuje svoju vanjsku politiku sa EU.

On je rekao da će Ukrajinu posjetiti ukoliko novi predsjednik Petro Porošenko bude vodio miroljubivu politiku, te ponovio da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Nikolić kaže da od posjete premijera Aleksandra Vučića Berlinu očekuje da sazna da li će "njemačka rampa" za dalje širenje EU biti dignuta 2019. godine ili postoji neki novi termin i da čuje šta Njemačka želi od Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: