Regija
0

Nikolić neće prisustvovati inauguraciji predsjednice Hrvatske

SRNA
Tomislav Nikolić  (Foto: Anadolija)
Tomislav Nikolić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, jer se tog dana, 15. februara, obilježava Dan državnosti Srbije.

"Nemam dilemu da je 16. ili 14, ali 15. februar je Dan državnosti Srbije", rekao je Nikolić za "Novi magazin".

On je naveo da će na Dan državnosti Srbije položiti vijenac na Grob neznanom junaku na Avali i otkriti bistu Sokolov pogled na Domu Vojske, kao i da tog dana uručuje odlikovanja zaslužnim građanima Srbije i prisustvuje prijemu povodom tog državnog praznika.

Nikoliko je rekao da želi dobre odnose Srbije i Hrvatske, jer loši odnosi nisu u interesu dva naroda i ocijenio da bi to "trebalo da shvati i nova predsjednica Hrvatske".

"Ne bih se osvrtao na packe, nepristojnosti, vulgarnosti, drskosti koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi ili ostale bez osude državnog vrha. Da se osvrćem trebalo bi da prestanem da razgovaram sa Hrvatima", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije podsjetio je da je svojevremeno "bio dobar domaćin predsedniku Josipoviću" i da očekuje da dobije poziv da posjeti Hrvatsku.

Na pitanje šta očekuje poslije presude Međunarodnog suda pravde da tokom rata u Hrvatskoj nijedna strana nije počinila genocid, Nikolić je rekao da je "sud odlučio kako je odlučio".

"Sud je odlučio da je isto braniti svoju zemlju ili proterati ljude, to nije genocid, iako tamo više ne živi ni srpsko kuče. Ali, kako je odlučio tako mora da se poštuje", zaključio je Nikolić.

On je rekao da Međunarodni sud donosi "odluke kako hoće, jer iznad njih nema nikog više".